Spor

...

Çukurova Üniversitesi Engelli Sporları ve Fiziksel Aktiviteleri Tanıtım Festivali Yapıldı

Çukurova Üniversitesi Engelli Sporları ve Fiziksel Aktiviteleri Tanıtım Festivali Yapıldı

Engelli bireyleri topluma kazandırmak, onların kendilerine olan özgüven duygularını artırmak, engelli olmayan katılımcıların görme engelli bireylerle empati kurmalarını sağlamak ve engelli sporları ve fiziksel aktiviteleri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Yöneticilik Bölümü 4. sınıf öğrencileri ve fakültede okuyan gönüllü öğrenciler önemli bir projeye imza attı. Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor-Sağlık Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca İnce koordinasyonunda ‘Engelli Sporları ve Fiziksel Aktiviteleri Tanıtım Festivali’ (ESFATAF) gerçekleştirildi.

 

Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığında gerçekleşen proje kapsamında Merkez Park içerisinde 9 farklı spor etkinlik standı kurularak bir günlük festival düzenlendi. Etkinliklere engelli ve engelli olmayan bireyler katılarak stantlarda uygulama yaptı. Ayrıca stantlarda spor branşları hakkında teorik olarak bilgilendirmeler ve uygulamalarda yapılarak spor branşları ile ilgili katılımcılara broşürler dağıtıldı.

 

Doç. Dr. İnce: “Etkinliğin Amacı Engelli Sporlarını Tanıtmak”

Doç. Dr. Gonca İnce etkinliğin amacının engelli sporlarını tanıtmak olduğunu belirterek, engelli olmayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin de bu festivale katılım sağlayarak engelli öğrencilerin yaptıkları sporları deneme fırsatı yaratmak ve bu sayede engelli ve engelli olmayan bireylerin kaynaşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Doç. Dr. İnce, özel eğitim kurumlarında beden eğitimcilerin zorunlu eğitmen kadrosunda yer almalarının gerektiği konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyleyerek, özel eğitim merkezlerinde spor kulüpleri kültürünü yerleştirmek istediklerini belirtti. Engellilere yönelik “Bireysel Eğitim Programları (BEP)”na ek olarak sportif aktiviteler ile engellilerin grupla çalışmaları yapmalarını sağladıklarını da ifade eden Doç. Dr. İnce, Türkiye’yi yurtdışında “Paralimpik Olimpiyatlar” da temsil edebilecek engelli sporcularının yetişmesine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

 

Festival Her Yıl Aynı Tarihlerde Geleneksel Olarak Yapılacak

Duyusal Entegrasyon Çalışmaları (Tüm engel grupları için, özellikle Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireyler için) ,Goalball Oyunu (Görme engelli bireyler için), Showdown Oyunu (Görme engelli bireyler için), Tekerlekli Sandalye Basketbolu (Bedensel engelli bireyler için), Oturarak Voleybol (Bedensel engelli bireyler için), Sherborne Gelişimsel Hareket Eğitimi (Tüm engel grupları için, özellikle Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireyler için), Brain Gym, Brain Brake ve İmpuls (Dürtü) Kontrol Çalışmaları (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan bireyler için), Hemsball Oyunu (İşitme, bedensel, zihinsel engelli bireyler ile dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireyler için), Oryantirink Oyunlarının  (Görme engelliler, bedensel engelliler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireyler için) sergilendiği etkinliğin her yıl aynı tarihlerde gerçekleştirileceği bildirildi.