Kültür Sanat

...

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İlk Mezunlarını Uğurladı

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İlk Mezunlarını Uğurladı

 

Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İlk Mezunlarını Uğurladı

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mimarlık Fakültesi ilk mezunlarını uğurlamanınım sevincini yaşadı. Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi adıyla eğitim öğretimine devam eden ve 26 Kasım 2017 tarihinde Mühendislik Fakültesi’nden ayrılarak Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olan fakültede ilk mezuniyet töreni heyecanı vardı.

 

Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen törene Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Dekan Prof. Dr. Süha Berberoğlu, akademisyenler öğrenciler ve aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak öğrenciler adına Fakülte Birincisi İç Mimarlık Bölümü Öğrencisi Zühra Bulut bir konuşma gerçekleştirildi.  TMMOB’a bağlı İç Mimarlar Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası Başkanları söz aldı.

 

Prof. Dr. Berberoğlu: “Çukurova Üniversitesi Cumhuriyetin En Önemli Eserlerindendir.”

Daha sonra Dekan Prof. Dr. Süha Berberoğlu yaptığı konuşmada Çukurova Üniversitesi’nin tarihçesinden söz etti. “Burayı bazıları gibi kampüsünü herkesin beğendiği Anadolu’daki sıradan bir üniversitesi olarak görmeyin.” diyen Prof. Dr. Beberoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çukurova Üniversitesi bölgesine en fazla katkı sağlayan, kaderini değiştiren üniversitedir. Türkiye’nin Ankara’da İstanbul’daki hayranlıkla baktığınız popüler üniversitelerinin tamamı kendi bulundukları şehrin avantajlarından yararlanarak gelişmiştir. Ancak Çukurova Üniversitesi tam tersine, bulunduğu şehri avantajlı hale getirmiştir. Bu ölçekte bu etkiye sahip tek üniversitedir. İşte bu yüzden Cumhuriyetin en önemli eserlerindendir.

 

Dünya En İyi 1000 Üniversitesi Arasındayız. Gurur Duyuyoruz.”

“Üniversitemizi sadece yerelde etkili bir üniversite olarak da görmemek lazım. Üniversitemiz Türkiye’deki 15 Araştırma Üniversitesi arasında bulunmaktadır ve Dünya Üniversiteler sıralamasında en iyi 1000 üniversite birçok dalda ilk 700 içerisinde yer almış, öğrenci odaklı çağdaş eğitim sistemi ile her zaman gurur duymanız gereken bir kurumdur. Bu başarıda kuşkusuz en büyük pay Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar hocamıza ait. Bu vesileyle kendilerine fakültemiz adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

 

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Hedefimiz Türkiye'nin En İddialı Fakültesi Olmak.”

“ÇÜ Mimarlık Fakültesi’nin kurucu öğretim üyeleri olarak görevlerimizi bizlerden sonra gelen genç meslektaşlarımıza devredecek olmanın sorumluluğu ile sürdürüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılına kadar önümüzdeki 4 yılda akademik kadrosunu başarılı genç akademisyenlerle zenginleştirmiş ve fiziki altyapısını yeni fakülte binası ile tamamlamış, akredite olmuş, uluslararasılaşma, eğitim ve araştırmada Türkiye'nin en iddialı fakültesi olma konusunda hedefimizi belirlemiş bulunmaktayız. Bu iddiamızdaki en büyük motivasyonumuz ve gücümüz bu fakülteden mezun olmuş siz değerli meslektaşlarımızla olan dayanışmamız olacaktır. Çukurova Üniversitesi’ni sadece eğitim ve bilim olarak beslendiğiniz bir kurum olarak değil aynı zamanda tüm hayatınız boyunca gönül bağıyla bağlı olduğumuz bir ışık kaynağı olarak görün. Hepinize, cesaretle başladığınız bu yolda, başarılar, mutluluklar dilerim. Bahtınız ve yolunuz açık olsun.”

 

Prof. Dr. Kibar: “Ülkemizin Nitelikli Eleman İhtiyacını Karşılamada Önemli Katkılar Sunuyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise Çukurova Üniversitesi’nin daha kaliteli, daha çağdaş, daha öğrenci merkezli eğitim verme ve dünya üniversitesi olma hedefini koruduğunu ifade ederek bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Kibar konuşmasına şöyle devam etti;

“Üniversitelerin görevi çağdaş bir eğitim-öğretim gerçekleştirmek, ülkenin ihtiyaçlarına uygun nitelikli insan gücü yetiştirmek ve bilimsel araştırmalar yapmaktır. Mimarlık Fakültemiz Çukurova Üniversitesi’nde en son kurulan fakülte olmasına rağmen; güçlü ve nitelikli kadrosu ile ülkemizin en önde gelen mimarlık fakültelerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Üniversite Yönetimi olarak kuruluşunda olduğu gibi bu yolda da destek vermeye devam edeceğiz. Kuruldukları günden itibaren yetiştirdikleri 5 bine yakın Mimar, Peyzaj Mimarı ve İç Mimar ile ülkemizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamada önemli katkılar sunan bölümlerimizin, yeni fakülte çatısı altında yapılanmasıyla üniversitemiz vizyonuna sağlayacağı katkılar da artacaktır. Kurulma aşamasında olan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ile birlikte dört bölümü kapsayan Mimarlık Fakültesi, planlamacı ve tasarımcı disiplinlerden oluşması münasebetiyle hem bölgesel, hem de ulusal ölçekte planların ve mekânsal tasarımların hazırlanmasına katılım sağlayarak üniversitemizin görünürlüğünü ve etkinliğini üst düzeye çıkartmakta önemli katkılar sunabilecektir. Kısacası, Mimarlık Fakültesi bu ilk yıllarındaki heyecanını koruyarak yakın gelecekte Çukurova Üniversitesi’nin dışardan görünen önemli bir yüzü ve gururu olacaktır.”

 

Keplerini Havaya Fırlatarak Mezun Oldular

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Devlet Konservatuvarı mezunu öğrenciler mini bir dinleti sundu. Fakülte birincisinin yaş kütüğüne plakasını çakmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar diploma ve plaketini takdim etti. Bölüm öğrencilerinin akademisyenlerden diplomalarını almasının ardından öğrenciler anı fotoğrafı çekilerek keplerini havaya fırlattı.