Kültür Sanat

...

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi konferansları devam ediyor. Konak Sohbetlerinde bu ay Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Arı, ÇÜ Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konaklama İşletmeciliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Ballı, ÇÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mine Ceranoğlu, ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Emine Çomu, Çağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Arslan, ÇÜ Eczacılık Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eda Kumcu, ÇÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kayıklık oldu. 

“Karacaoğlan’da Çukurova Coğrafyası”

Prof. Dr. Arı, “Karacaoğlan’da Çukurova Coğrafyası” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasında, Karacaoğlan’ın gözünden Çukurova coğrafyasını ele alan Prof. Dr. Arı, Adana ve çevresinde başlayan bir aşıklık geleneğinden söz edilebileceğini belirtti. 

“İş Hayatında Liderliğin Karanlık Yüzü”

Doç. Dr. Ballı, “İş Hayatında Liderliğin Karanlık Yüzü” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına “liderlik” kavramı hakkında bilgi vererek başlayan Doç. Dr. Ballı, liderlik kavramının her geçen gün ilgiyi üzerine topladığını söyledi. Bunun sebebinin, liderlerin grup düzeyinden başlayarak toplumsal düzeye kadar bütün sosyal yapılarda önemli roller üstlenmesi olduğunu belirten konuşmacı, gerek işletmelerde ve gerekse de diğer sosyal yapılarda, başarı veya başarısızlığın liderlerle ilişkilendirildiğini ifade etti. 

“Fotoğraflarda Osmanlı Çocukları ve Kıyafetleri”

Dr. Öğr. Üyesi Ceranoğlu, “Fotoğraflarda Osmanlı Çocukları ve Kıyafetleri” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.

Konuşmasına fotoğraf sözcüğünden bahsederek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Ceranoğlu, Osmanlı toplumundaki çocuk giyimi hakkında çeşitli bilgiler vererek devam etti. Osmanlı toplumunda renkli ve zengin bir giysi geleneği olduğunu söyleyen konuşmacı, bu geleneğin Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan başlayarak çeşitli değişikliklerle sürdürüldüğünü ifade etti. Giyen kişinin konumuna, giydiği yere ve zamana göre değişik giysilerin tercih edildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ceranoğlu, bu giysilerin törenlere, seferlere ve günlük yaşama göre farklılık gösterdiğini söyledi. 

“Adana’nın Kurtuluşunun Yeni Adana Gazetesi’ne Yansımaları”

Dr. Öğr. Üyesi Çomu, “Adana’nın Kurtuluşunun Yeni Adana Gazetesi’ne Yansımaları” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına Yeni Adana gazetesi hakkında çeşitli bilgiler vererek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Çomu, Yeni Adana gazetesinin ortaya çıkışının Adana’nın işgalinin ilk dönemine rastladığını söyledi. 

“Çanakkale Cephesinde Adana Bayırı”

Prof. Dr. Arslan, “Çanakkale Cephesinde Adana Bayırı” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasında Çanakkale Savaşı’ndan, tarihî bilgilerden, Adana Bayırı’ndan ve konuyla ilgili olarak birçok şeyden bahseden Prof. Dr. Arslan, Çanakkale Savaşı’nın esas itibarıyla iki ana safhadan oluştuğunu söyledi. 

“Hayat Boyu Akılcı İlaç Kullanımı”

Prof. Dr. Kumcu, “Hayat Boyu Akılcı İlaç Kullanımı” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına “eczacılık” sözcüğü hakkında bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Kumcu, bu sözcüğün Yunanca “Pharmakon” yani ilaç kelimesinden geldiğini belirtti. Eczacılığın, ilacın üretiminden hastaya sunumuna kadar ilerleyen yolda bir sanat ve bilim olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kumcu, “ilaç” sözcüğünün tanımından da söz etti 

“Psikolojik Bağlamda Din ve Hayat”

Prof. Dr. Kayıklık “Psikolojik Bağlamda Din ve Hayat” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Konuşmasına “din” sözcüğünden bahsederek başlayan Prof. Dr. Kayıklık, din sözcüğünü “ilahî alanla irtibat kurabilmenin ve sonsuz hayata açılabilmenin vasıtası” şeklinde ifade etti. Konuşmasında “hayat” kavramı üzerinde de duran Prof. Dr. Kayıklık, hayat için çeşitli benzetmeler yapan önemli isimlere de yer verdi.