Kültür Sanat

...

Prof. Dr. Uzel, Kozmetolojinin Tarihini Anlattı

Prof. Dr. Uzel, Kozmetolojinin Tarihini Anlattı

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin (ÇÜTAM) bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde uzun yıllar dekanlık yapmış öğretim üyesi Prof. Dr. İlter Uzel oldu. Prof. Dr. Uzel, “Tarih Öncesinden Osmanlı’ya Anadolu’da Kozmetoloji” konulu sunumuyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

 

“Anadolu İnsanının Sağlıklı Güzellik Çabası Tarih Öncesine Dayanmaktadır.”

Sunumuna  ‘kozmetik’ teriminin kökenine dair bilgiler vererek başlayan Prof. Dr. Uzel, bu sözcüğün ‘süs ve süslemeyle ilgili’ anlamına gelen Grekçe ‘cosmetica’ sözcüğünden türediğini ifade etti. Kleopatra’nın kozmetolojide bilimsel öncü olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Uzel Antik Mısır’da, Anadolu Uygarlıklarında, Hititlerde, Frig Uygarlığında ve Antik Yunan’da kozmetiğe dair ne gibi uygulamaların yapıldığını, ne tür bitkilerin ve aletlerin kullanıldığını açıkladı.  

Kozmetiğin Antik Mısır’da bile var olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uzel vücut, saç ve göz bakımının çok erken dönemlere dayandığını ifade etti. O devirdeki insanların bakım için badem yağı, susam yağı, keçi yağı, deri otu ve yılan yağı gibi birçok üründen yararlandığını açıklayan Prof. Dr. Uzel Anadolu’da kurulmuş uygarlıklar için de çok eski dönemlerden itibaren kozmetolojiden bahsetmenin mümkün olduğunu söyledi.

 

“Epilasyon Diye Bir Şey Erken Dönemlerde Bile Mevcuttu, İnsanlar O Dönemlerde Bile Makyaj Yapıyordu.”

 Prof. Dr. Uzel, insanların vücut, yüz ve saç bakımı yaptığını, epilasyon diye bir şeyin erken dönemlerde bile mevcut olduğunu, insanların o dönemlerde bile makyaj yaptığını bildirdi. Prof. Dr. Uzel son olarak Osmanlı Dönemi’nden bahsederek bu dönemdeki insanların kendinden önceki uygarlıkların kültür birikimini devraldığını ve Hitit Çağı’ndan Osmanlı’ya kadar kozmetiğin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

 

Prof. Dr. Uzel Birçok İldeki Müzelerden Derlenen kendi çektiği Fotoğrafları Katılımcılarla Paylaştı.

Prof. Dr. Uzel, konuyla ilgili olarak daha önce Adana, Burdur, Çanakkale ve İzmir olmak üzere birçok şehre ait bazı müzelerden çektiği fotoğrafları ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.

Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. İlter Uzel’e katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.