Kültür Sanat

...

ÇÜTAM Konferansları Canlı Yayınla Devam Ediyor

ÇÜTAM Konferansları Canlı Yayınla Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayınlar devam ediyor. Konusunda uzman konuklar ÇÜTAM katılımcılarına alanlarında bilgiler aktardı.

 

 “Adana Yer Adları ve Aşiretler”

Ankara Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Kurt “Adana Yer Adları ve Aşiretler” başlıklı konuşmasıyla “aşiret, cemaat, taife” kavramları hakkında çeşitli bilgiler vererek bu üç kavram arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Kimi zaman cemaatlere bağlı cemaatlerin de olduğunu belirten konuşmacı, Adana’daki bazı önemli cemaatler üzerinde durdu. Cemaat adlarından bahseden Prof. Dr. Kurt, bu isimler arasında “Toplulu ve Karlulu” gibi isimleri sıraladı.

 

“Türk Halk Sınıflandırmaları”

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahru Pilten Ufuk “Türk Halk Sınıflandırmaları” başlıklı konuşmasında sınıflandırmaların birtakım ölçütler kullanılarak yapıldığını belirtti. Konuyla ilgili olarak bilim dünyasındaki gelişmeleri ve bazı çalışmaları ele alan konuşmacı, idrak temelli sınıflandırma yaklaşımlarından söz etti. Halk sınıflandırmalarında disiplinlerarası çalışmalara başvurulduğunu ifade eden Doç. Dr. Pilten Ufuk, dilbilimle bağlantılı olarak başka alanların da konu dâhilinde olduğunu söyledi. Konuşmasına halk sınıflandırmalarıyla, kavramlarla ve kelimelerle ilgili yapılan çalışmaları ele alarak devam eden Doç. Dr. Ufuk, G. Lakoff ve B. Berlin gibi araştırmacılardan bahsetti.

 

“Plastik Sanatlarda Çanakkale Savaşı”

Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Kazım Artut, “Plastik Sanatlarda Çanakkale Savaşı” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. Savaşların, insanlığın tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Artut, hangi amaca hizmet ederse etsin, savaşın insan hayatında yıkıcı ve travmatik sonuçlara yol açtığını belirtti. Savaşlarda birçok tarihi yapının yok olduğunu ve böylece bu hazinelerin gelecek nesillere ulaşamadığını hatırlatan Öğr. Gör. Artut, savaşları sanat tarihi açısından da değerlendirdi. Sanat tarihinde savaş temalı birçok eserin var olduğunu belirten konuşmacı, örnek olarak Leonardo Da Vinci’nin ‘Savaş ve At’ tasarımlarını, Francisco Goya’nın ‘ 3 Mayıs Katliamı’nı ve Pablo Picasso'nun ‘Guernica’sını sıraladı.

 

“Klasik Edebiyatımızda Nevruz”

“Klasik Edebiyatımızda Nevruz” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya gelen Haliç  Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Bilgin, ‘Nevruz’ üzerine klasik edebiyatımızda çok fazla veri olduğunu belirtti. Bu kavramın klasik edebiyata genellikle sevinç ve mutluluk şeklinde yansıdığını söyleyen konuşmacı, Nevruz’un Osmanlı devlet yapısında ve Selçuklular döneminde de önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek bu kavramın baharın müjdecisi, yeni bir dönemin ilk günü olarak değerlendirildiğini dile getirdi.

 

“Moleküler Kaygı (Oksidatif Stres) ve Antioksidan Savunma Sistemi”

Çukurova  Üniversitesi İmamoğlu Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülüzar Atlı da “Moleküler Kaygı (Oksidatif Stres) ve Antioksidan Savunma Sistemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında antioksidan savunma sistemi, reaktif oksijen türleri, bu türlerin vücutta sağladığı denge gibi konulara yer veren Prof. Dr. Atlı, oksijenin iki milyar yıl önce atmosferimizde ortaya çıktığını söyleyerek oksijenin öneminden ve kimyasal özelliklerinden de söz etti. Oksijenli solunum üzerine bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Atlı, oksidatif stresin etkilerine de değinerek bunlar arasında ultraviyole ışınları, sigara, inflamasyon gibi unsurları sıraladı.

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik konuşmalar sonrasında canlı yayın konuklarına katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.