Kampus

...

Prof. Dr. Tuncel: “Teknolojiyi Sadece Kullanan Değil, Geliştiren Üniversiteler Ancak Yollarına Güçlü Bir Şekilde Devam Edebilecek’’

Prof. Dr. Tuncel: “Teknolojiyi Sadece Kullanan Değil, Geliştiren Üniversiteler Ancak Yollarına Güçlü Bir Şekilde Devam Edebilecek’’

8. Çukurova Biyoteknoloji Günleri Tamamlandı 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geleneksel hale getirilen ‘‘Çukurova Biyoteknoloji Günleri’’nin bu yıl 8.’si pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlendi.

 

Etkinliğin açılışına Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. Süha Berberoğlu ve Prof. Dr. İlter Ünlükaplan katıldı. Açılış oturumuna, ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin anlatıldığı tanıtım filmi ile başlandı.

 

Prof. Kaçar: “Merkezimiz Bugüne Kadar 200’den Fazla Projeye Destek Verdi’’

8. Çukurova Biyoteknoloji Günleri’nin açılış konuşmasını ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar yaptı. Prof. Kaçar, ülkemizin ve tüm dünyanın yaşadığı bu zorlu pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını rahmet ve minnetle anarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Kaçar konuşmasına şöyle devam etti;

“Bugün ülkemizin gururu Prof. Sancar’ın DNA onarım mekanizmaları ile Nobel Bilim ödülünü almasının ardından, Dr. Özlem Türeci ve Dr. Uğur Şahin’in Covid-19 salgınında geliştirdikleri aşı mucizesi ile hayat kurtaran bu bilimsel gelişmeler büyük bir hızla devam etmektedir. İşte bu gelişmeler ve yeni teknolojiler biyoteknolojinin pek çok alanında yeni ufuklar açmış ve artan dünya nüfusunun beslenmesinde ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde farklı çözüm yolları sunmuştur. Merkezimizde halen TÜBİTAK, TÜBİTAK PRİMA, TEYDEB, TAGEM kaynaklı çok sayıda proje yürütülmekte olup, 2013 yılından bugüne kadar yaklaşık 200 projeye (Üniversite ve özel sektör) destek vermiştir. Merkezimizin Üniversitemiz ve diğer Üniversitelere vermiş olduğu destekler devam etmektedir.”

 

Prof. Dr. Tuncel: “Teknolojiyi Sadece Kullanan Değil, Geliştiren Üniversiteler Ancak Yollarına Güçlü Bir Şekilde Devam Edebilecek’’

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise, yüzlerce yıl geçmişi olan klasik biyoteknoloji uygulamalarının son yüzyılda genetik biliminde gerçekleşen olağanüstü ilerlemelere bağlı olarak modern bir bilim dalı haline geldiğini ifade ederek, “Başta tıp, tarım, farmasötik olmak üzere gıda çevre, savunma, uzay, bilgisayar gibi birçok alana önemli katma değerler kazandıran biyoteknoloji, çağımızın en önemli multidisipliner bilim dallarından birisi olmuştur. Özellikle bugün içinde bulunduğumuz pandemi dönemi nedeniyle ilaç ve aşı konusuna vurgu yapmak istiyorum.’’ dedi. Üniversite olarak öncelikli alanlarından biri olan bu konuda mükemmeliyet merkezlerine dönüşüm konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tuncel, Ar-Ge odaklı araştırmaların yanı sıra, toplumun ve sanayinin ihtiyacı olan konularda işbirlikleri yaparak akıllı çözümler üretme ve Ülkemizi katma değeri yüksek ürünler kazandırma konusunda hep birlikte çalışarak, Çukurova Üniversitesini bu alanda bir markaya dönüştürme hedefleri olduğunu söyledi.

 

18 Şehirden 137 Araştırmacı Katıldı

Üç gün süren “Çukurova Biyoteknoloji Günleri” etkinliği kapsamında, Sağlık Biyoteknolojisi, Tarımsal Biyoteknoloji, Hayvan Biyoteknolojisi, Mikrobiyal Biyoteknoloji konuları, 4 oturumda tartışıldı, “Biyoteknoloji ve Sektör” konulu bir panel ve “Genç Biyoteknologlar Konuşuyor” oturumu ile devam etti.  Etkinliğe Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile 8 farklı Üniversiteden toplam 12 öğretim üyesi, 3 Özel Sektör Temsilcisi ve 10 Genç Biyoteknolog sunumları ile katkı sağladı. Etkinliğe, 18 farklı şehirden (Adana, Antalya, Ardahan, Aydın, Bolu, Bursa, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde, Ordu, Rize, Şırnak, Uşak, Van) 4 farklı Kamu Kurumundan (Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Entitüsü Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü) toplam 137 kişi katıldı.

Etkinlik, ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar’ın kapanış konuşması yapmasıyla son buldu.