Kültür Sanat

...

Korona Salgınının Yükseköğretimin Küreselleşme Sürecine Etkileri

Korona Salgınının Yükseköğretimin Küreselleşme Sürecine Etkileri

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında ‘cutam1996’ instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuşmacısı ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan oldu.

 

Prof. Dr. Arıkan, “Korona Salgınının Yükseköğretimin Küreselleşme Sürecine Etkileri” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında buluştu. Konuşmasında küreselleşmeden, küreselleşmenin sonuçlarından ve üniversitelerin küreselleşme sürecinden bahseden Prof. Dr. Arıkan, bu salgının üniversitelerde hâlihazırda var olan uzaktan eğitim gibi birçok konunun yeniden keşfedilmesine neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Arıkan 1970 ve sonrası etkisini daha hızlı hissettiren küreselleşme olgusunun, üniversitelerin önceliklerini de belirlemeye başladığını söyledi.

Prof. Dr. Arıkan bu süreçle birlikte girişimci üniversite, inovatif üniversite, teknik üniversite, tematik üniversite ve uluslararası üniversite gibi sıfat ve kavramsallaştırmaların ortaya çıktığını, yeni misyon ve vizyonlaşma sürecinin üniversitelerde teknik bilimleri ön plana çıkardığını ifade etti.

Son olarak küreselleşme sürecinin, diğer sektörlerde olduğu gibi uluslararası rekabetin konusu hâline gelmeye başladığını belirten Prof. Dr. Arıkan, 2000'lerden itibaren rekabetin kurallarını derecelendirme kuruluşlarının belirlediği “uluslararası dünya üniversiteler ligi”nin ortaya çıktığını söyledi.

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik, konuşma sonrasında canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Harun Arıkan’a katkı ve katılımlarından ötürü teşekkürlerini sundu.