Covid-19 hastalığını yenen 40 yaşındaki Ersin Atan tedavi gören diğer hastaların şifa bulması için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kan Merkezine İmmün Plazma Bağışı yaptı. Balcalı Hastanesi’n de ilk kez yapılan bağış başarıyla gerçekleştirildi.
İki çocuk babası 40 yaşındaki Ersin Atan yaklaşık bir ay önce evinde ani gelişen ateşlenme sonucu rahatsızlandı. Atan hemen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde tedavi altına alındı. Yapılan tetkikleri sonucunda covid-19 tanısı konan tedavi sonucunda sağlığına kavuştu. Atan sağlığına kavuştuktan sonra diğer şifa bekleyen hastalara umut olabilmek adına Sağlık Bakanlığına 'immün plazma' bağışçısı olmak için kayıt yaptırdı. Yapılan işlemler sonucunda da Ersin Atan’dan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi kan Merkezi’n de plazma tedavisi için bağış alındı. Balcalı Hastanesi’nde ilk kez yapılan immün plazma bağışı da başarıyla gerçekleştirildi.
Gönüllü bağışçı olun diğer hastalarda şifa bulsunlar
İmmün plazma bağışçısı olan Ersin Atan, evinde otururken birden ateşlendiğini ve Balcalı Hastanesi’ne başvurduğunu hastalık süresince umudunu hiç kaybetmediğini belirterek doktor ve diğer sağlık çalışanlarının üsten gayreti ile bu süreci atlattığını dile getirdi. Hastalık sürecini atlattıktan sonra vicdani bir sorumluluk olarak bağış yapmaya karar verdiğini ifade eden Atan, bağışla diğer şifa bekleyen hastalara fayda sağlanacağına inandığına vurgu yaparak, ayrıca “bu hastalığı atlatmış ve uygun olan tüm hastalarımıza da gönüllü olarak bağış yapmalarını öneriyorum” diye konuştu.
Hastamızı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi enfeksiyon hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür ise genel süreci en başından bu yana Başhekimlik, Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova ile birlikte kliniğimize gelen covid-19 hastaları için başarıyla yürütmeye gayret göstermeye çalıştıklarını ifade ederken, mevcut hastamızın da bu süreçte sağlığına kavuşmasının yanında aynı zamanda immün plazma bağışçısı olup diğer şifa bekleyen hastalara umut olmasından da son derece mutlu olduğunu ifade etti.
Çukurova Üniversitesi Balcalı Kan Merkezi ülkemizin en büyük donanımlı merkezlerinden biri
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kan Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Birol Güvenç ise, İmmün plazmanın bir hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan vericiden alınan plazma olduğunu belirterek, Covid19 Pandemisi esnasında immünite kazanmış olan plazmanın hastalara verilmesinin tedaviye büyük katkı yaptığı bilindiğini, Pandemi esnasında Sağlık Bakanlığının bir genelge yayınlayarak immün plazmanın ülkemizde hangi kurumlar tarafından toplanabileceği, hangi kriterlerle toplanıp, hastalara nasıl verileceği konusunda standardizasyon sağladığına işaret etti.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kan Merkezi’nin 2008 yılından beri Bölgesel Kan Merkezi statüsünde olup sadece bölgenin değil Ülkenin de en büyük merkezlerinden biri olduğuna vurgu yapan Güvenç. 2005 yılında kurulan Aferez Ünitesinin de gerek alt yapı gerek personel sayısı ve eğitimi açısından Dünyanın sayılı merkezlerinden biri olduğuna değindi.
Aferez Merkezi’nin Amerikan Aferez Derneği (ASFA) ile yakın çalışma içerisinde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Birol Güvenç, merkezin bu dernek tarafından en iyi bildiri ödülünü aldığına, aynı derneğin yaptığı kongrede şahsının konusunda uzman olarak konuşmaya davet edildiğine dikkati çekti.
Covid19 Pandemisi başladığında Çukurova üniversitesi Rektörlüğünün talimatı, Başhekimlik ve Enfeksiyon Ana Bilim Dalı’nın koordinasyonla immün plazma için her türlü alt yapı oluşturulduğuna vurgu yapan Güvenç, “Hastalığı geçiren ve düzelen hastalarımız bağış yaptıkça bu plazmalar ihtiyaç duyan hastalarımıza hazırlanacaktır” cümlesini kullandı.