Kültür Sanat

...

Anavarza’da Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı

Anavarza’da Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı

Binlerce yıllık Tarihe sahip Anavarza antik kentinde Ala Kapı olarak bilinen anıtsal zafer takında restorasyon çalışmaları tamamlandı.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Anavarza kazıları ve restorasyon çalışmaları bilimsel başkanı ve danışmanı Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arkeolojik Araştırmalar ve Uygulamalar Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi F. Fatih Gülşen, “Asur, Hellenistik, Roma, Sasani, Doğu Roma, Armenia ve Osmanlı Dönemi izleri taşıyan binlerce yıllık Anavarza Antik kentinde anıtsal giriş kapısı olarak adlandırılan Zafer takında 2013 yılında başladığımız kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlanarak yapının tamamının açığa çıkartıldığı ve restorasyonunun tamamlanarak yapının aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırıldığını” açıkladı.

 

“Heykeller Kazılarda Tespit Edilerek Adana Arkeoloji Müzesi’nde Sergileniyor.”

Yapıda çok ciddi bir zemin güçlendirme çalışmasının yapıldığı, 3 kemerli, 8 ayaklı, 6 sütunlu zafer takının 28 m. uzunlukta 5.40 m. genişlikte ve 14 m. yükseklikteki anıtsal ölçüleriyle dünyanın en büyük kent giriş kapılarından biri olduğunu aktaran Dr. Gülşen, kapının üzerindeki nişlerin içinde bulunan büyük boyutlu heykellerin de kazılarda tespit edilerek Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiklerini açıkladı.   

 

Dr. Gülşen zafer takı dışında ayrıca, 2700 m. uzunlukta ve 34 m. genişlikteki dünyanın ilk duble caddesinde de kazı çalışmalarının devam ettiğini ve ilk etapta caddenin 200 m.’lik bölümünün ayağa kaldırılarak buradaki 300 adet büyük boyutlu Korinth düzenli sütunların ayağa kaldırılacağını ve her iki kenar boyunca uzanan dükkanların da açığa çıkartılarak bunlardan bir kaçının yeniden canlandırılacağını açıkladı.

 

“Restorasyon Çalışmaları Tamamlanınca Bölge En Önemli Turizm Cazibe Merkezlerinden Biri Olacak.”

Anıtsal zafer takı ve sütunlu caddenin kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte bölgenin en önemli turizm cazibe merkezlerinden biri haline geleceğini aktaran Dr. Gülşen şöyle devam etti;

“Anavarza hem metropol ünvanı almış hem de başkentlik yapmış Anadolu’nun en önemli kentlerinden biridir. Merkez bölümü 4.000 dönüm alan üzerine kurulu ve tarihte birçok ünlü kişiliklerin yaşadığı bu önemli şehirde son olarak gladyatörlerin dövüş alanı olarak bilinen ve tüm Anadolu’da sadece 3 örneği bulunan amfitiyatroda da kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Buradaki çalışmaların tamamlanması ile birlikte amfitiyatro restorasyon sonrasında yeniden ayağa kaldırılıp canlandırılacak. Tarihte Neokoros ünvanı almış ve dolayısıyla Olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkına sahip bölgedeki en önemli ve en büyük merkez olan Anavarza’da stadium yapısında da belgeleme çalışmaları devam ediyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Röleve ve anıtlar Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü katılımıyla sağlanmakta ve çalışmaların tamamlanması ile birlikte Anavarza’nın Çukurova Bölgesi’nde turizmin ana merkezi haline geleceği anlaşılmaktdır.”