Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ek Hizmet Binası, Yumurtalık MYO, Teknokent İdare Binası, Kuluçka Merkezi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), Kuzey Çarşı, Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Ek Arşiv Binası, Bakım İşletme Binası ve Atölyeleri
hizmet binaları açılışı ve öğrenci yurdu temel atma töreni, Avrupa Birliği eski Bakanı Ömer Çelik ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılışa Vali Demirtaş’ın yanı sıra, Avrupa Birliği eski Bakanı Ömer Çelik, Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru, Ahmet Zenbilci, Şükrü Erdinç, Tamer Dağlı, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Başsavcı Ömer Faruk Yurdagül, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Osmaniye Korkutata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, ilçe belediye başkanları, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üniversitenin akademik ve idari kadrosu katıldı.
Prof. Dr. Kibar: “Yurt Kapasitemiz 5 Binden 10 Bine Çıkacak.”
Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar yaptığı açılış konuşmasında “100 bin metrekare kapalı alana sahip, 3.700’ü Üniversitemiz, 1.300’ü ise KYK tarafından yaptırılan toplam 5.000 öğrenci kapasiteli yeni Yurt Binalarımız ile açılışını yapacağımız ve yaklaşık 50 bin metrekare kapalı alana sahip olan sekiz projemizin toplam yatırım maliyeti yaklaşık 300 milyon TL’yi bulmaktadır. Temelini atacağımız bu yeni yurtlarımızla birlikte toplam yurt kapasitemiz 5 binden 10 bine çıkacak ve Üniversitemizin yurt sorunu tamamen çözülmüş olacaktır. Bu projelerin gerçekleşmesi için her aşamada bizlere her türlü desteği veren başta Sayın Bakanımız Ömer Çelik Beyefendi olmak üzere Sayın Valimize ve Sayın Milletvekillerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Çelik: “Çukurova Üniversitesi Beni İçin Çok Önemli.”
Açılış konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Avrupa Birliği eski Bakanı Ömer Çelik, Dünyada en çok sevgiye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, dünyayı bu kadar kötü hale getirenlerin de sevginin kıymetini bilmeyen ve bundan nasibini almayanlar olduğunu söyledi. Çelik, Çukurova Üniversitesinin kendisi için ayrı bir yeri ve önemi olduğunu, buradan kendisine bir ihtiyaç geldiğinde özellikle öğrencilerle ilgili hemen halletmeye çalıştığını dile getirdi.
“Yurtların Tamamlanmasıyla İlgili Meseleye Hepimizin Dört Elle Sarılması Gerekiyor.”
Yurtların önemini de vurgulayan Çelik, terör örgütlerinin yurtlara sızdığını belirterek, "Yurtlar üzerinde bir takım terör örgütlerinin ülkemize nasıl nüfuz etmeye çalıştıklarını gördük. O nedenle yurtların tamamlanmasıyla ilgili meseleye hepimizin dört elle sarılması gereken bir mesele olarak bakmalıyız. Üniversitenin mutluluğunu her türlü siyasi değerlendirmenin ötesinde ülkemizin geleceği ile ilgili bir mesele olarak değerlendirmeliyiz. Kültür bir milletin sorun çözme kapasitesinin temelidir. Kültürün gücü devletlerin gücünü de aşar. " ifadelerini kullandı.
Temeli atılan alanların tamamlanmasıyla Çukurova Üniversitesi ile ilgili bütün sorunların çözüleceğini, aynı hassasiyeti yeni üniversite için de gösterdiklerini belirten Avrupa Birliği eski Bakanı Ömer Çelik, “Öğrenci kardeşlerimizi daha kaliteli bir eğitim süreci ile geleceğe hazırlayacak olan fakülte, yüksekokul, atölye ve yurt binaları Adana’mıza hayırlı olsun.” diye konuştu.
Demirtaş: “Çukurova Üniversitemiz, Kurumsal ve Akademik Birikimi ile Ülkemizin Saygın Üniversitelerinden Biridir.”
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, Üniversitelerin, ülkelerin ve milletlerin beşeri sermayelerinin işlendiği, bilimin üretilip hayata uyarlandığı kurumlar olduğunu dile getirdi.
Üniversitelerin, kentin ekonomisine, sosyal ve kültürel ortamına yön verdiğini, ortak akıl ve birlikte yaşama kültürünün odak noktası olduğuna değinen Vali Mahmut Demirtaş, “Çukurova Üniversitemizde, kurumsal ve akademik birikimi ile ülkemizin saygın üniversitelerinden biridir. Yaklaşık yarım asırlık varlığıyla bir anlamda kentimizin hafızası hükmündedir. Üniversitemiz, tarım ve tıp eğitimiyle başladığı akademik yolculuğuna, bugün pek çok fakülte, enstitü, yüksekokul, araştırma ve uygulama merkeziyle devam etmektedir. Bölgemizdeki üç üniversiteyi bünyesinden çıkaran Çukurova Üniversitesi, son dönemde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla da adından sıkça söz ettirmektedir. Umuyorum ki gerçekleştirilen bu fiziki yatırımlar ve hayata geçirilecek akademik faaliyetlerle, önümüzdeki dönemde de bu başarılar katlanarak artacaktır.” şeklinde konuştu.
Vali Demirtaş, “Bu vesile ile açılışlarını gerçekleştireceğimiz ve temellerini atacağımız tüm yatırımlarımızın Adana’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Adana’ya yapılan tüm yatırım ve projelerde, bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Bakanlarımıza, Sayın Milletvekillerimize, Sayın Rektörümüze ve emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyor; sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından temel atma ve toplu açılış töreni, Avrupa Birliği eski Bakanı Ömer Çelik, Vali Mahmut Demirtaş, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve diğer protokol üyelerince temel atma butonuna basılması ile son buldu. Törende, ‘Üniversite Öğrenci Yurtları’nın temeli uzaktan kumanda ile atılırken salona yansıtılan yayınla da davetlilere izletildi.
Protokol, Eczacılık Fakültesinde İncelemelerde Bulundu
Vali Demirtaş, temel atma ve toplu açılış töreninin ardından eski Bakan Çelik ve Rektör Prof. Dr. Kibar ile beraber inşaatı tamamlanarak açılışı gerçekleşen Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi binasında incelemelerde bulundu.