Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi, Nisan ayı etkinlikleri kapsamında farklı konu ve konukları misafir etti. ÇÜTAM Nisan ayı etkinlikleri kapsamında ayrıca, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz ile ÇÜTAM Yönetim Kurulu Üyeleri, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram'ı makamında ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi dolayısıyla tebrik etti.
Konferansları dizisi kapsamında ÇÜ Kozan İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başak Gül Akar, ÇÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Aysan, Tarsus Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Bahar ve Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Tuğba Arabalı Koşar konuşmacı olarak katıldı.
“Sosyal Dayanışma Ekonomisinde Kooperatifçiliğin Önemi”
Doç. Dr. Akar, “Sosyal Dayanışma Ekonomisinde Kooperatifçiliğin Önemi” başlıklı konuşmayla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu. SDE perspektifinden bakıldığında küresel yönetişim modellerinde meydana gelen değişim ve bu paralelde de reform ihtiyacının giderek arttığını söyleyen Doç. Dr. Akar, yenilenme hareketinin en önemli dayanakları olarak sosyal ve dayanışmayı esas alan organizasyonları destekleyici ve güçlendirici konumda uluslar üstü kurumların, devletlerin ve bölgesel-yerel oluşumların karşımıza çıktığını belirtti.
“Doğanın Çöpçüleri: Bakteriler”
Prof. Dr. Aysan ise “Doğanın Çöpçüleri: Bakteriler” başlıklı konuşmasında yaklaşık 3.5 milyar yıl önce yaşayan ve ilk hücreler olarak çıktıkları belirlenen bakterilerin, en basit yapılı canlılar olmasına rağmen dünya üzerinde birçok alanda önemli roller oynadıklarını hatırlatarak bakterilerin doğadaki görevleri hakkında çeşitli bilgiler verdi.
“Emeğin Yolculuğunda Değişen Paradigmalar”
Prof. Dr. Bahar, “Emeğin Yolculuğunda Değişen Paradigmalar” başlıklı konuşmasına “emek” sözcüğünden bahsederek başladı. Prof. Dr. Bahar, üretimin en önemli unsurunun insan emeği olduğunu ifade ederek çalışma ve emek kavramının tarihsel perspektif içerisinde değerlendirildiğinde bireylerin yaşamlarının tüm zamanlarında yer aldığını kıtlığa karşı açılan savaşta insanlığın en büyük yardımcısının yine insan emeği olduğunu belirtti.
“Geleneksel Keçe Tekniğinin Sanatsal İfade Aracı Olarak Kullanımı ve Çağdaş Yorumlamalar”
Doç. Dr. Arabalı Koşar da, “Geleneksel Keçe Tekniğinin Sanatsal İfade Aracı Olarak Kullanımı ve Çağdaş Yorumlamalar” başlıklı konuşmayla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu. Geleneksel Türk el sanatları ya da halk sanatlarından biri olan keçe yapımcılığı hakkında önemli bilgiler veren Doç. Dr. Arabalı Koşar, keçenin soğuğa dayanıklı ve su geçirmez olmasının, onu kullanım aracı olarak ilk sırada tuttuğunu belirtti.
ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları yanıtlayan konuşmacılara toplantı sonunda katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.