Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nin (ÇÜTAM) Kültür Evi konuşmalarının bu ayki konuşmacıları ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyeleri Doç. Dr. Nigar Oturakçı Orbay ve Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan ile Çağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Aynur Güler ve Seyhan Belediyesi Emekli KUDEB Birim Sorumlusu Mimar Murat Ulaş oldu.
100. Yılında Çukurova’nın Kurtuluşu
Dr. Öğr. Üyesi Bedri Aydoğan 100 yıl önce Çukurova’da neler yaşandığını, neler yapıldığını hatırlatarak Türk edebiyatının önemli isimlerinden ve eserlerinden örnekler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan, Mehmet Emin Yurdakul’un “Adana Günleri ve Dağlılar Hitabesi” başlıklı yazısını ve Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Çukurova Koçaklaması ve Adana’nın Kurtuluşu” yazısını değerlendirdi. I. Dünya savaşından başlayarak tarihî olaylar hakkında çeşitli bilgiler de veren Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan, Çukurova’nın kurtuluşundaki bazı kırılma noktalarını da hatırlattı.
Bilimsel Araştırmadan Yarışma Programına
Prof. Dr. Deniz Aynur Güler ise sosyal psikoloji üzerine yapılan çalışmalardan, önemli isimlerden ve konuyla bağlantılı olarak çeşitli yarışma programlarını hatırlattı. Prof. Dr. Güler konuşmasının devamında tüm dünyada sosyal psikolojiye büyük katkılar sağlayan Muzafer Şerif’i anlattı. Deneye dayalı sosyal grup psikolojisinin ilk uygulayıcılarından biri olan Şerif’in önemli deneyleri hakkında çeşitli bilgiler aktaran Prof. Dr. Güler, sosyal psikolojinin klasiklerinden de bahsetti.
Türkiye Türkçesi’nde Kelebek Adları
Doç. Dr. Nigar Oturakçı Orbay, kelebeğin birçok uygarlıkta insan ruhunun sembolü olduğuna inanıldığını belirterek başlarken Çin ve Japon kültürlerinde kelebeğin mutluluğun, neşenin özü, gençliği ve dinamizmi temsil ettiğini söyledi. Kelebeğin İrlanda folklorunda insan ruhuyla ilişkilendirildiğini belirten konuşmacı, kelebeklerin renklerinin manevi boyutlarından da söz etti. Buna göre siyah kelebeğin hem olumlu hem de olumsuz anlamları olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Oturakçı Orbay, beyaz kelebeğin iyi şansı ve refahı, yeşil kelebeğin ise sevgi ve refahı temsil ettiğini ifade etti.
Adana’nın Hafızası Seyhan’da Restorasyon Çalışmaları
Mimar Ulaş ise konuşmasına, bu zamana kadar tamamlanmış olan projelerden örnekler vererek başlarken bunlar arasında “Yazarlar Evi, Prof. Dr. Metin Sözen KUDEB Evi, Çerçi Konağı, Kafe Kütüphane” gibi yapıları sıraladı. Hâlihazırda devam eden projelerden de söz eden konuşmacı, bu projeler arasında “Turhan Arın Sokak Sağlamlaştırması, Tepebağ Konakları, 25017-25019 Sokak Sağlamlaştırması Proje Hizmet Alımı İşi” gibi çalışmaları anlattı.
Konuşma sonrası ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.