Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu, Türk Dil Kurumu Başkanı ve aynı zamanda Ege Üniversitesi - Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gürer Gülsevin oldu.
“Anadolu’da Oğuzcanın Yazı Dili Oluşu” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında bir araya gelen Prof. Dr. Gülsevin, konuşmasında Oğuzca, Oğuzlar, Oğuzcanın yazı dili olma süreci ve bu sürece kaynaklık eden ağızlar vb. konular üzerinde durdu.
“Eski Anadolu Türkçesi Eserlerini Kim Yazdı?”
Konuşmasına, Oğuzcanın farklı terimlerle karşılandığını ifade ederek başlayan Prof. Dr. Gülsevin, araştırmacılar tarafından “Eski Osmanlıca, Eski Anadolu Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi” gibi adlandırmaların kullanıldığını dile getirdi. “Eski Anadolu Türkçesi eserlerini kim yazdı?” sorusu üzerinde durarak devam eden konuşmacı, Eski Anadolu Türkçesinin en önemli eserlerinin 14. ve 15. yüzyıllarda, Anadolu Selçukluları’nda Beylikler Dönemi’nde yazıldığını söyledi. Oğuz-Türkmen olarak ifade ettiği Anadolu Selçukluları’nın Mâverâünnehir’de, Harezm’de, Hazarın doğusunda ve güneyinde, Aralın her yerinde yaşadıklarını dile getiren Prof. Dr. Gülsevin, konuşmasını söz konusu bölgelerden Anadolu’ya göç eden halktan bahsederek sürdürdü. Anadolu’ya gelen halkın başlangıçta bir yazı dillerinin olmayışından ve Oğuzcanın zamanla yazı dili olma sürecinden söz eden Prof. Dr. Gülsevin, sonrasında Beylikler Dönemi’ndeki edebî ve kültürel hareketlilikler ve bu muhitte yaratılan metinler hakkında çeşitli bilgiler verdi. “Bu dönemde Oğuzca standart bir edebî yazı dili miydi?” sorusunu da tartışan Prof. Dr. Gülsevin, Oğuzcanın Anadolu ağızlarıyla olan ilişkisi üzerinde de durdu. Konuyla ilgili yapılan önemli çalışmaları hatırlatan konuşmacı, Oğuzcanın ses ve şekil bilgisi açısından bazı temel özelliklerini de aktardı.
Prof. Dr. Gülsevin, konuşmasını tamamladıktan sonra ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları yanıtladı.
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik konuşma sonrası, canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e katkı ve katılımlarından ötürü teşekkürlerini sundu.