Kazılarında 7000 Yıllık Taş Balta Bulundu
Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Anavarza Antik Kenti'ndeki 2020 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Binlerce yıllık tarihe ışık tutan antik kentte kazı başkanı ve Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen kazıyı tamamladıklarını açıklayarak, tarihe ışık tutacak Anavarza Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda bulunan taş baltanın öne çıktığını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Kararlı Anavarza (Anazarbos) kazılarının son etabı aralık ayı içinde sürdürülerek tamamlandı. 5 ayrı alanda çalışmaları yapılan Anavarza Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığınca Çukurova Bölgesinde 2020 yılından itibaren kesintisiz 12 ay sürdürülmesi için desteklenmesi kararı alınan tek antik kent olma özelliğine sahip.
“Çalışmalar 100 Kişilik Bir Bilim Ekibiyle Gerçekleştirildi”
Konuyla ilgili açıklama yapan Kazı başkanı ve Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen, tarihte "Yenilmez Şehir" adıyla tanınan, sütunlu caddesinin yanı sıra görkemli taç kapısı ve surlarıyla dikkati çeken, 2 bin yıllık geçmişi olduğu düşünülen Anavarza Antik Kenti'nde bu yılki kazılarda bulunan taş baltanın öne çıktığını duyurdu.
Kalkolitik Dönem'e ait olduğu belirlenen taş baltanın dinsel törenler ve ritüellerde kullanıldığının değerlendirildiği bildiren Dr. Öğretim Üyesi Gülşen, 2013 yılında "zafer takı" olarak adlandırılan kapıda küçük bir ekiple başlanan kazı çalışmalarına 2020 itibariyle yaklaşık 100 kişilik bir bilim ekibiyle devam edildiğini söyledi. "Zafer takı", sütunlu cadde, kilise, hamam ve amfi tiyatroda kazı yapıldığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Gülşen depo, belgeleme, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da sürdüğünü anlattı. Kazılarda sevindirici sonuçlara ulaştıklarını, Anavarza Antik Kenti'nin birçok yönüyle öne çıktığını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Gülşen, "Sadece zafer takı değil, kapıdan içeriye girdiğimiz zaman 34 metre genişlikte ve 2 bin 700 metre uzunluktaki sütunlu cadde yine Anadolu'da bugüne kadar bilebildiğimiz en anıtsal antik sütunlu cadde konumundadır." dedi.
Antik Kentin Unesco Dünya Mirası Daimi Listeye Gireceği Düşünülüyor
Unesco Dünya Mirası geçici listesinde bulunan Anavarza’nın her geçen gün yeni bilgiler ve bulgularla önemini artırdığı ve çok kısa bir zaman sonra kentin Unesco Dünya Mirası daimi listeye gireceğini düşündüklerini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Gülşen, bu yönüyle de kentin, sadece Adana ve Çukurova Bölgesi’nin değil tüm dünya için kültürel ve turizm başta olmak üzere ekonomik, ticari, siyasi birçok yansımasının olmasının beklendiğini kaydederek, “Bu çalışmaların yapılabilmesi ve yürütülebilmesinde Cumhurbaşkanlığı Makamına, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na, Adana Valiliği’ne, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Adana Müze Müdürlüğü’ne, Röleve ve Anılar Müdürlüğü’ne teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.