Kültür Sanat

...

ÇÜTAM Konferanslarında Ölümünün 100. Yılında Ömer Seyfettin Anlatıldı

ÇÜTAM Konferanslarında Ölümünün 100. Yılında Ömer Seyfettin Anlatıldı

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Argunşah oldu. Prof. Dr. Argunşah, “Ölümünün 100. Yılında Ömer Seyfettin” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında buluştu.

 

Konuşmasına, bu yıl Ömer Seyfettin’in ölümünün 100. yıl dönümü olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. Argunşah, çok yönlü bir yazar olan Ömer Seyfettin hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yazar kimliği yanında aynı zamanda asker kimliği olan Ömer Seyfettin’in, Balkan coğrafyasındaki ilk askerlik görevinden ve Balkanlarda esir düştüğü 1912-1913 yılları hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Argunşah bir geçiş dönemi yazarı olan Ömer Seyfettin’in edebî anlayışının gelişmesinde bu olayların oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

 

“Hikâyeciliğinin Yanı Sıra Dil Üzerine Önemli Çalışmaları Var”

Ömer Seyfettin denilince ilk akla gelen şeyin hikâyeciliği olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Argunşah, yazarın hikâyeleri dışında dil üzerine yaptığı çalışmaları olduğunu da belirtti. Ömer Seyfettin’in bir dilbilimci olmadığını, ancak yazarın dil bilincini sağlamak amacıyla dil konusunda birtakım faaliyetlerde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Argunşah Ömer Seyfettin’in millet oluşturmanın birinci basamağının dil olduğuna inandığının altını çizdi.

Halkla aydın arasındaki ve halk arasındaki kanalı açmak için dil bilincinin sağlanması gerektiğini düşündüğünü belirten Prof. Dr. Argunşah, Ömer Seyfettin’in yeni lisan anlayışıyla yazdığı ilk hikâyenin Genç Kalemler Dergisi’nde yayımlanan Bahar ve Kelebekler olduğunu söyledi. Yazarın 165 civarında hikâyesi olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Argunşah eserlerinde mizahı, ironiyi ve hicvi oldukça başarılı bir şekilde kullanan Ömer Seyfettin’in ‘tarihî hikâyeler’ döneminden de bahsetti.

Prof. Dr. Argunşah, yazarın Başını Vermeyen Şehit ve Vire gibi az sayıdaki bazı tarihî hikâyelerine değinerek çocuk edebiyatının Ömer Seyfettin’le ilişkisine ve yazarın hikâyelerindeki kadın olgusuna da yer verdi. Prof. Dr. Argunşah konuşmasının ardından ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtladı.

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Hülya Argunşah’a katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.