Kültür Sanat

...

ÇÜTAM Konferansları Canlı Yayınlarla Devam Ediyor

ÇÜTAM Konferansları Canlı Yayınlarla Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayınlarla konak sohbetleri devam ediyor.

 

Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan “Milli Mücadele’de Kadın Olmak: Halide Edib” başlıklı konuşmasıyla, Başkent Üniversitesi, Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Özcan “Direniş Ruhundan Doğum Gününe 19 Mayıs” başlıklı konuşmasıyla,  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu’nu ise “Osmanlı Konuşma Dili” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

 

“Milli Mücadele’de Kadın Olmak: Halide Edib”

Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan Halide Edib’in hayatından, kaleme aldığı eserlerden ve milli mücadeledeki rolünden bahsederek, Halide Edib’in gerek hayatı gerekse milli mücadeledeki rolü üzerine bugüne kadar hazırlanmış birçok akademik çalışma olduğunu söyledi. İyi bir eğitim almış olan Halide Edib’in entelektüel bir çevrede büyüdüğünü belirten konuşmacı, yazarın hayatına dair çeşitli bilgiler verdi.

 

“Direniş Ruhundan Doğum Gününe 19 Mayıs”

Başkent Üniversitesi, Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Özcan “Direniş Ruhundan Doğum Gününe 19 Mayıs” başlıklı konuşmasında Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a ayak bastığı bu tarihin, aynı zamanda Atatürk’ün “doğum günüm” dediği gün olduğunu hatırlattı.   Konuşmasında ‘Milli Mücadele’ dönemine de yer veren Doç. Dr. Özcan, ‘Milli Mücadele’nin ilk kurşununun güney cephesinde atıldığını belirtti. Doç. Dr. Özcan Adana’nın ayrı bir yere sahip olduğunun ve buradaki direnişin Atatürk ve ‘Milli Mücadele’ açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

 

“Osmanlı Konuşma Dili”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu’nu ise “Osmanlı Konuşma Dili” başlıklı konuşmasıyla Osmanlı Türkçesi hakkında bilgiler vererek Türkçenin tarihi bir dönemi olan Osmanlı Türkçesini, “Osmanlı Devleti zamanında kullanılan bir dil” olduğunu ve Osmanlı döneminde kullanılan Türkçenin yazıya yansıyan şekli dışında bir de konuşulan şekli olduğunu söyledi.

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik,  konuşma sonrası canlı yayın konuğu olan konuşmacılara katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.