Kültür Sanat

...

Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan “Başkomutanın Başöğretmenliğe Geçiş Bildirgesi” Sunumunu Yaptı

Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan “Başkomutanın Başöğretmenliğe Geçiş Bildirgesi” Sunumunu Yaptı

Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu Başkent Üniversitesi Atatürk İlkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezinden Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan oldu.  Dr. Öğr. Üyesi Özcan katılımcılara  “Başkomutanın Başöğretmenliğe Geçiş Bildirgesi” konulu sunumu yaptı.

 

Mustafa Kemal’in “Başkomutanın Başöğretmenliğe Geçiş Bildirgesi” üzerine konuşan Dr. Öğr. Üyesi Özcan, Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz sonrasında bir yandan kazanılan zaferi kalıcı hale getirebilmek için çareler ararken, bir yandan da geleceğin inşası için birtakım hazırlıklar yaptığını ifade etti. Halka bu konuda görüşlerini aktarmak, çeşitli mesajlar vermek ve programını açıklamak üzere seçtiği yerin on dört gün kaldığı Bursa olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Özcan, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’nın o zamanlarda işgalden henüz kurtulduğunu belirtti.

 

Başkomutanın Başöğretmenliğe Geçiş Bildirgesi

Mustafa Kemal’in 27 Ekim Cuma günü Setbaşı’nda (Şark Sinema-Tiyatrosunda), Bursa öğretmenleriyle birlikte İstanbul’dan gelecek olan öğretmenlere hitap ettiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özcan, öğretmenlerin karşısına Bursa’da kazandığı zaferle gururlanan bir komutan olarak değil, geleceği ilim ve fen temelinde kurmak isteyen bir teorisyen olarak çıktığını dile getirdi. İstanbul öğretmenleriyle Bursa seyahatinde bir araya gelen Mustafa Kemal’in “Hanımlar”, “Beyler” hitabıyla başladığı konuşmasında, öğretmenleri nur ocaklarını temsil eden yüce bir topluluk olarak tanımladığını ve onlarla bir arada olmasından dolayı sonsuz mutluluk yaşadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özcan, Mustafa Kemal’in öğretmenlerden birtakım beklentileri olduğunu ifade etti.

 

1 Kasım 1928’de Latin Harflerine Geçildi

Bursa konuşmasının üzerinden altı yıl geçtikten sonra 1 Kasım 1928’de Latin Harflerine geçildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özcan, halka yeni harflerle daha çabuk okuma yazma öğretilebilmesi için Millet Mekteplerinin açılmasına karar verildiğini, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in Millet Mektepleri Kararnamesini 24 Kasım 1928’de onaylamakla bu mekteplerin “Başöğretmenliği”ni kabul etmiş olduğunu belirtti.

 

Konuşmasının sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan’a Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve katılımcılar arasında yer alan Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.