Kampus

...

ÇÜ KİM AÇILDI…

ÇÜ KİM AÇILDI…

Çukurova Üniversitesi Yine Bir İlke İmza Attı…

 

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİM) açıldı. KİM Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel amaçlarının ulusal ve uluslararası alanda çalışma yapan bilim insanı ve akademisyenler için bir platform oluşturup bu alanda yaptıkları çalışmalar, deneyim ve uygulamalarını paylaşmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Türkiye’de devlet üniversitelerinde ilk merkez konumunda olan Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı için Mithat Özsan Amfisi’nde uluslararası bir konferansı da kapsayan bir tören düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Adem Çilek, Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu, KİM Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel ve katılımcılar ilk olarak Olgunlaşma Enstitüsü tarafından fuayede açılan ‘Adana’ sergisini gezdi. Sergide yer alan eserleri tek tek inceleyen Rektör Prof. Dr. Kibar ver beraberindekiler daha sonra Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılış programına geçti.

Doç. Dr. Özgüzel: “Kim, Türkiye’de Devlet Üniversitelerinde İlk Merkez Konumunda.”

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını KİM Müdürü Doç. Dr. Seyfi Özgüzel yaptı. Doç. Dr. Özgüzel sözlerine, Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye’de Devlet üniversitelerinde ilk ‘Merkez’ konumunda olduğunu hatırlatarak başladı. Küreselleşme ile birlikte göç ve hareketliliğinin büyük bir ivmeyle arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Özgüzel, farklı kültürlerin bir arada yaşamasını benimsemiş, özümsemiş ve bunun en doğru formülünü üretebilmiş ülkelerin, farklılıkların zenginliğini yakalamış ‘en güçlü’ler safında yerini almış ülkeler olacağını vurguladı.  

Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin amacının, birbirleriyle iletişim kurup farklılıklarla yaşayabilen ve hatta birbirlerinden farkları olmadığını anlayarak karşılıklı empati, hoşgörü ve sevgiyle bakan insanlardan oluşan bir dünyanın oluşmasına katkı yapmak olduğunu bildiren Doç. Dr. Özgüzel, gelecekte hayal edilen dünya vizyonuyla çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Çubukçu: “İletişim Kavramı 21. Yüzyılın Parlayan Yıldızı.”

İletişim kavramının 21. yüzyılın parlayan yıldızı olduğuna vurgu yapan ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çubukçu ise, “Ülkelerin, toplumların, bireylerin çok rahat yüz yüze gelebildiği dünyamızda çözümler içerisinde ‘iletişimin’ anahtar kavram olacağı unutmalı” dedi. Dünyada uzlaşı sağlanması ve çatışmaların engellenmesinde sorumluluğun sadece resmi kurumlarda/diplomatlarda olmadığının altını çizen Prof. Dr. Çubukçu, aynı sorumluluğun iletişim fakültelerinin omzunda olduğunun bilincinde olduklarını ifade ederek, “Bu bilinçle kurulan fakültemizin gurur kaynağı olan Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin kuruluşunda ve bu toplantının düzenlenmesinde önemli katkılar sağlayan Doç. Dr. Seyfi Özgüzel’e, hocalarımıza, öğrencilerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Adana İl Göç İdaresi Müdürü Velican Doğru Adana’da yaşayan Sığınmacı ve Göçmenlerin uyum ve iletişim düzeylerinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari de birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’ya Çukurova KİM’in büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Adem Çilek de yaptığı konuşmada, “Kültürel çatışmaları en aza indirgeyerek toplumsal refahın yükselmesini sağlama amacı ile yola çıkan birlik, çokluk, huzur, sağlık, sevgi, yaşama ve yaşatma, kültürel paylaşımlarda bulunma arzusu ile kurulmuş olan merkezin açılışı hayırlı olsun. Başta Doç. Dr. Seyfi Özgüzel hocamız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sabancı Çetindoğan: “Çukurova Üniversitesi İle Gurur Duyuyorum.”

Annesinin rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamayan Macaristan Fahri Konsolosu Demet Sabancı Çetindoğan toplantıya kutlama mesajı gönderdi. Çetindoğan mesajında, “Böyle bir Merkezin Türkiye’de ilk defa Çukurova Üniversitesi’nde kurulmuş olmasından gurur duyuyorum. Adana için her ortamda manevi güç noktasında her zaman burada hazır olacağımızı bilmenizi isterim. Adana’yı ve sizleri çok seviyorum.” görüşlerine yer verdi.

Prof. Dr. Kibar: “ÇÜ Mikro Düzeyde Çok Kültürlü Bir Toplum Örneği Teşkil Ediyor.”

Son olarak kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, dünyanın başarılı üniversitelerinin bünyesindeki merkezlerin uluslararası paydaşlarıyla bilimsel etkinlikler, araştırmalar yapmaları, sonuçlarını oluşturdukları platform (network)larla paylaşmaları ve elde edilen sonuçların uygulamaya konulmasına destek vermeleriyle o üniversitelerin dünyadaki tanınırlığını artıracağını söyledi.

“ÇÜ 2 Binden Fazla Yabancı Öğrenciye Sahip.”

İki binden fazla misafir öğrenciyi barındıran Çukurova Üniversitesi’nin sosyal, kültürel, coğrafya, ekonomik ve diğer alanlardaki farklılıkları da eklediğinde dünya ölçeğinde mikro düzeyde çok kültürlü bir toplum örneği teşkil ettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kibar şöyle devam etti.

“Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bu çalışmalarıyla misafir öğrencilerimizin kendilerini burada eğitim gördükleri hayatlarının önemli safhasında daha huzurlu hissetmelerine ve toplumsal huzurun artmasına katkı sağlayacak. Bunun sonucu olarak bizden mezun olacak olan (misafir) gençlerimizin barış ve huzur içinde eğitim alması, burada sahip oldukları pozitif algı ve deneyim ile ülkemizi, şehrimizi ve üniversitemizi, yaşantılarını sürdürecekleri dünyanın farklı coğrafyalarında iyi anılarla temsil edeceklerini ümit etmekteyiz. Adana ile kendi kültürleri arasında farklı alanlarda köprüler kuracaktır.”

“KİM’in Yararlı Proje ve İşbirlikleri Yapacağına İnanıyorum.”

“KİM’in yapacağı yararlı proje ve işbirlikleri ile Çukurova Üniversitesi akademisyenlerine, öğrencilerine yurtdışı deneyimleri için bir platform oluşturabilecek, yurtdışından bilim insanının Adana’ya gelmesini sağlayacak ve üniversitemizin uluslararası alanda tanınırlığına büyük katkı sağlayabilecektir. Henüz yeni kurulan Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinde (KIM) görev alan öğretim elemanı ve öğrencilerinin yüksek motivasyonla mücadelelerinin zamanla Çukurova Üniversitesi’nin dünya üniversitesi ve Adana’nın Dünya Kültürler Şehri olması hedefine katkı sağlayacağını umuyor, emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Yabancı Öğrenciler Ülkelerini Tanıtan Stantlar Açtı.

​Açılış konuşmalarının ardından, Çukurova Üniversitesi’nde eğitim gören Kazakistan, Afganistan ve Kazakistanlı öğrenciler tarafından kendi ülkelerine ait halk oyunları/dansları gösterisi sunuldu. Büyük beğeni toplayan öğrencilerin gösterilerinin ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ve beraberindekiler, çeşitli ülke mutfaklarından ikramların yer aldığı stantları gezdi.

Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi‘nin açılış töreninden sonra “Uluslararası Göç ve Hareketlilik: Küreselleşen Dünyada Çok Kültürlü Toplumların Çözüm Arayışı” adlı konferans gerçekleştirildi. Aynı gün, oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Erdoğan Bada ve Prof. Dr. Kamil U. Bilgin’in yaptığı paralel sunum ve paneller yer aldı.

İletişim: kim@cu.edu.tr