Bilim

...

7. Çukurova Biyoteknoloji Günleri Çukurova Üniversitesi’nde Düzenlendi

7. Çukurova Biyoteknoloji Günleri Çukurova Üniversitesi’nde Düzenlendi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “7. Çukurova Biyoteknoloji Günleri” düzenlendi. Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çukurova Üniversitesi dışında 17 farklı Üniversite, 6 kamu kuruluşu ve 6 özel sektör olmak üzere 235 katılımcıya ev sahipliği yaparak katılımcıların biyoteknoloji alanında uzman konuklarla buluşmasını sağladı.

 

ÇÜ Akif Kansu Konferans Salonu’nda bu yıl yedincisi düzenlenen “Çukurova Biyoteknoloji Günleri” etkinliğine ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Bülent Torun, Merkez Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, Adana Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Çağrı Ün, akademisyenlerle öğrenciler katıldı.

 

“2018 Yılında Özel Sektör Dâhil Yaklaşık 60 Projeye Destek Verdik.”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından merkezin tanıtım videosunun izlenmesiyle devam eden programın açılış konuşmasını Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar yaptı. Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, iklim değişikliği, gıda güvenliği, çevresel bozulma gibi küresel sorunların gittikçe arttığı bir dünyada yaşadığımızı ifade ederek hızla artan dünya nüfusu için uygun gıda su barınma gibi temel ihtiyaçların çevreyi olumsuz etkilemeden karşılanmasının bilimsel araştırmaların ve araştırıcıların öncelikleri arasında geldiğini söyledi.

Merkez hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Kaçar, merkezde halen biri uluslararası olmak üzere TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB, üniversitelerin bilimsel araştırma projeleri kaynaklı çok sayıda proje yürütüldüğüne değinerek 2018 yılında özel sektör dâhil yaklaşık 60 projeye destek verdiklerini ifade etti. Merkezin tüm üniversitelerdeki araştırmacı ve öğrencilerine ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından burada çalışmak isteyecek araştırmacı, özel sektör çalışanlarına sonuna kadar kapılarının açık olduğunu belirten Prof. Dr. Kaçar, merkezin ar-ge ve özel hizmet çalışmalarının yanı sıra yaşam boyu öğrenme felsefesi gereğince eğitim hizmetleri konusunda da üstüne düşen görevleri yerine getirdiğini söyledi.

 

“9 Farklı Üniversiteden 14 Öğretim Üyesi, 3 Özel Sektör Temsilcisi Olmak Üzere 17 Konuşmacı Katıldı.”

ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 2010 yılında kurulduğunu belirterek kuruluşundan bugüne merkeze katkıda bulunan tüm akademik ve idari personele teşekkür etti. Prof. Dr. Tükel, 7.’si düzenlenen Çukurova Biyoteknoloji Günleri etkinliği için büyük emek veren Merkez Müdürü ve yetkilileri ile birçok üniversitenin bu sempozyuma destek verdiğini ifade etti. Prof. Dr. Tükel, 9 farklı üniversiteden 14 öğretim üyesi ve 3 özel sektör temsilcisi olmak üzere 17 konuşmacının sempozyuma davet edildiğini belirterek, ‘Genç Biyoteknologlar Konuşuyor’ oturumunda ise Biyoteknoloji Anabilim Dalı’nda lisansüstü eğitimine devam eden 12 konuşmacının sunumlarını gerçekleştirdiğini söyledi.

 

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özeren “ASC Zerreciklerinden Bozulmayan Aşı Teknolojisi” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Programın sonunda etkinliğe katkıda bulunan Akademisyenler ile oturumlarda görevli biyoteknologlar, genç biyologlar ve sponsorlara teşekkür plaketi verildi. Tören anı fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.