Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nde konak sohbetleri devam ediyor. Konak sohbetlerinin bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Refika Altıkulaç Demirdağ oldu.
Doç. Dr. Demirdağ “Çocuk Edebiyatı ve Kültürel Aktarım” başlıklı konuyu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Çocuk edebiyatının en önemli ürünleri arasında yer alan “masal” türünü takipçilere anlattı.
“Türk Masalları Geri Planda Kalıyor”
Doç. Dr. Demirdağ kendi kültürümüzde daha çok başka kültürlere ait masalların yer aldığını, buna karşın Türk masallarının geri planda kaldığını ve çoğu Türk masalının kimse tarafından bilinmediğini ifade etti. Günümüz piyasasında çok fazla Türk yazarın olduğunu ancak buna rağmen çocukların masal denildiği zaman çoğunlukla yabancı isimleri bildiğini vurgulayan Doç. Dr. Demirdağ yaygın olarak bilinen masalları ise şu şekilde sıraladı: Kül Kedisi, Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Bremen Mızıkacıları, Hansel ile Gretel.
“Çok Masum Görünen Masallar Bile İçeriğinde Çocuklar İçin Zararlı Birçok Kültürü Ve Mesajı Taşıyabiliyor.”
Bu konuda ebeveynlerin bilinçli olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Demirdağ, “Yabancı bir kültürü bize aitmiş gibi verirsek bu durum çocukta kafa karışıklığı yaratacaktır” dedi. Çocukların okuması için seçilecek kitapların oldukça önemli olduğunu ve ebeveynlerin bu konuda da dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Demirdağ “Bazen çok masum görünen masallar bile içeriğinde çocuklar için zararlı birçok kültürü ve mesajı taşıyabiliyor. Örnek olarak “Keloğlan Masalları” Bu tip masalların kurnazlık, hilebazlık ve çoğu kez şiddet barındırdığını görüyoruz.” Şeklinde konuştu
Doç. Dr. Demirdağ’a Katkılarından Dolayı Plaket Takdim Edildi.
Toplantı sonunda katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Refika Altıkulaç Demirdağ’a katkılarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.