Kültür Sanat

...

Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenilirliği

Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenilirliği

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var oldu.  Prof. Dr. Var, “Sağlıklı Beslenme ve Gıda Güvenilirliği” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında bir araya geldi.

 

Beslenme, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği gibi konuları ele alan Prof. Dr. Var, insan yaşamının kaliteli bir şekilde sürdürülebilmesi ve yaşamın devamlılığı için beslenmenin bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Beslenmenin düzensiz bir şekilde yapılmaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Var, beslenme işleminin dengeli ve yeterli bir şekilde yapılmasının önem arz ettiğini söyledi. Beslenmenin yaşa, cinsiyete, kiloya, çalışma hayatına vb. unsurlara göre farklılık gösterdiğini dile getiren konuşmacı, bu etkenlere bağlı olarak farklı beslenme planlarından söz edilebileceğini belirtti.

 

Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Güçlenir?

Konuşmasında, bağışıklık sistemimizin nasıl güçleneceğine ve bunun hangi besinlerle sağlanacağına dair bilgiler de veren Prof. Dr. Var, güçlü bir bağışıklık sistemi için sebze ve meyveleri tükettiğimizi, bu ürünlerden çeşitli mineralleri, vitaminleri ve bazı asitleri aldığımızı dile getirdi. Sebze ve meyvelerin başka hangi ürünlerle birlikte ve ne şekilde tüketilmesi gerektiğine yönelik bilgiler de aktaran Prof. Dr. Var her besinin dozunda tüketilmesi gerektiğini hatırlattı. Bağışıklık için tükettiğimiz besinlerin içerdiği vitaminlerden de söz eden Prof. Dr. Var, C vitamini içeren besinler arasında maydanoz, çilek, portakal, biber, kivi vb. ürünleri sıraladı. Bu vitamini içeren ürünlerin tüketilirken ışıl işlem görmemiş olmalarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Var diğer vitaminlerden ve bunların vücuda nasıl alınması gerektiği hakkında da bilgiler aktardı. Prof. Dr. Var, konuşmasını tamamladıktan sonra ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları yanıtladı. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik konuşma sonrası, canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Işıl Var’a katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.