Türkiye’de tekstil sektöründe yapılan güncel araştırma ve çalışmaları, akademisyen ve sektör temsilcileri arasında değerlendirmek amacıyla Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından iki yılda bir düzenlenen Ulusal Çukurova Tekstil Kongresi’nin (UÇTEK 2022) bu yıl 4.’sü gerçekleştirildi.
Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen ve iki gün süren kongrede tekstil sektörünün bütün paydaşlarına yapılan davet ile akademisyenler, sanayiciler, Ar-Ge Merkezleri çalışanları, sektör temsilcileri ve öğrenciler bir araya geldi.
Kongrede tekstilin farklı alanlarını içeren ve hakem değerlendirmesinden geçen 80 bildiri sözlü olarak sunuldu. Bildirilerin %55’den fazlası ise Tekstil AR-GE merkezlerinin doğrudan ya da üniversitelerle ortaklaşa olarak hazırladıkları bildirilerden oluştu. İşletmelerin Ar-Ge birimleri tarafından ilk defa bu kadar fazla katılım olması kongrenin amacına ulaştığının önemli bir göstergesi oldu.
Tekstilde sürdürülebilirlik ve ekoloji, tekstil üretim teknolojisi, tekstil boyama ve bitim teknolojileri, hazır giyim teknolojisi, akıllı tekstiller, fonksiyonel tekstiller ve nanoteknoloji, tekstilde kalite kontrol, tekstil ve moda tasarımı, lif ve polimer teknolojisi, teknik tekstiller, tekstil ekonomisi, yönetimi ve işletmeciliği, tekstilde yenilik, girişimcilik ve Ar-Ge ile tekstil kompozitleri konularının yer aldığı UÇTEK 2022, iki salonda eş zamanlı olarak 13 oturum halinde gerçekleştirildi.
Düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. R. Tuğrul Oğulata yaptığı açıklamada; tekstilin farklı alanlarında yapılan güncel bilimsel çalışmaların değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılan UÇTEK 2022’nin gerek akademisyenlerin, gerekse sektörde emek harcayan mühendis ve sanayicilerin fikir alışverişine zemin hazırlayarak ilgili tarafları bir araya getirme hedefine başarıyla ulaştığını ifade etti.
Prof. Dr. Oğulata, kongrenin gerçekleşmesinde verdikleri destekten ötürü Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü ile kongre sponsorları; Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu (ATHİB, EİB, GAİB, İTHİB, UTİB), Bossa, Iskur Group, Kıvanç Tekstil, Kimtex, Ulusoy Tekstil, Eksoy Kimya ve Atlas Denim’e teşekkür ederek, kongrenin 5.’sinin 2024 yılında yine Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ev sahipliğinde düzenleneceğini duyurdu.