Kültür Sanat

...

Türk Halk Bilimi Uzmanı Dulkadir ÇÜTAM Sohbetlerine Katıldı

Türk Halk Bilimi Uzmanı Dulkadir ÇÜTAM Sohbetlerine Katıldı

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu “Kars’ın Kurtuluşunu Anlatan Tarihi Bir Kilim” başlıklı konuşmasıyla Türk Halk Bilimi Uzmanı Hilmi Dulkadir oldu.

 

1987 yılında Sarıkamış Karakurt Kasabası Karapınar Köyü’nde çeşitli araştırmalar yaptığını söyleyerek konuşmasına başlayan Dulkadir, bu araştırmalar sonucunda Kars’ın tarihine yönelik birtakım bilgiler içeren tarihi bir kilimi Türk dünyasına tanıttığını belirtti.

Ardından tarihi olaylara ve şahıslara dair birçok ayrıntının titizlikle işlendiği ve döşendiği kilim hakkında bazı bilgiler veren Dulkadir söz konusu tarihi kilimin Rıza Karakurt’a ait olduğunu belirterek kilimin Rıza Karakurt’un eşi Zennure Karakurt tarafından dokunduğunu söyledi.

 

“Kars’ın Kurtuluşunu Anlatan Tarihi Bir Kilim”

Konuşmasının devamında, kilim üzerine işlenmiş desenler ve yazılar üzerinde durarak Kars’ın tarihine dair önem arz eden bilgileri paylaşan Dulkadir bunlar arasında Köprü Köyü’nde Rusların telef edilmesi, Osmanlı Devleti’nin 1330 yılındaki seferberlik ilanı ve Rusların Kötek’ten sınırı geçmesi gibi birçok tarihi olayı da anlattı. Tarihi kilim üzerine işlenmiş olan desenlerin yalnızca tarihi olayları değil dönemin paşaları, sadrazamları ve vezirleri de temsil ettiğini belirten Dulkadir bu isimler arasında Ali İhsan Paşa, Halil Paşa, Yusuf Paşa ve Enver Paşa gibi tarihi kişilerinde olduğunu söyledi. Konuşma sırasında ÇÜTAM katılımcılarıyla bu kilimin fotoğraflarını da paylaşan Dulkadir, kilimde yer alan desenler ve işlemeler üzerinde ayrıntılı olarak bilgiler aktardı.

 

Katkılarından Dolayı Plaket Takdim Edildi

Konuşma sonrasında ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları yanıtlayan Türk Halk Bilimi Uzmanı Hilmi Dulkadir’e katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.