Kampus

...

Yenilenen POZMER Kırsal Kalkınmaya Destek Veriyor

Yenilenen POZMER Kırsal Kalkınmaya Destek Veriyor

Pozantı Kaymakamlığı, Pozantı Meslek Yüksekokulu (PMYO) ve Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (POZMER) ile Pozantı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüyle ilçede bulunan teknik elemanlara ve çiftçilere yönelik eğitimler verildi. Pozantı Kaymakamı Muammer Sarıdoğan’ın desteği ve Çukurova Üniversitesi PMYO ve POZMER Müdürü Prof. Dr. Semih Tangolar’ın organizasyonuyla “Bağlarda ve Meyve Ağaçlarında Budama ve Şekil Verme” ile “Bağlarda ve Meyve Ağaçlarında Hastalık ve Zararlılarla Mücadele” konulu seminerler verilerek üreticilere uygulama yaptırıldı.

Pozantı’da kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı eğitime,  Pozantı Kaymakamı Muammer Sarıdoğan ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Abdulkadir Olguner ile birlikte ilçede bulunan diğer kamu ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ve muhtarlar ile köylerden ve mahallelerden çok sayıda üretici katıldı.

Üreticiler Akademisyenlerle Budama Uygulaması Yaptı

Merkez Müdürü Prof. Dr. Semih Tangolar seminerlerin; bağlarda ve meyve ağaçlarında yapılan uygulamalar ile önemli hastalık ve zararlı sorunlarının tartışılmasıyla belirtilen konularda çiftçiler ve teknik elemanlar düzeyinde farkındalık oluşturulması açısından çok yararlı olduğunu söyledi. Teorik eğitimlerin, Pozantı MYO’dan Dr. Öğretim Üyesi Gökmen Koç ve Öğr. Gör. Dr. Burcu Özbek Çatal, POZMER personeli Doç. Dr. Burhanettin İmrak ve Öğr. Gör. Kadir Sarıer ile Adana Tarım İl Müdürlüğünden Dr. Ayla Yıldız ve kendisi tarafından verildiğini aktaran Prof. Dr. Tangolar Pozantı köylerinden katılım sağlayan üreticilerin POZMER alanında bağda ve meyve ağaçlarında bizzat budama yapma imkânı bulduğunu, etkinliğin POZMER faaliyetlerinin tanıtımı ve Çukurova Üniversitesinin kırsal kalkınmaya hizmet misyonu açısından yararlı geçtiğini belirtti.

“Amacımız Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni Örnek Bir Merkez Haline Getirmek.”

Çukurova Üniversitesi Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi hakkında da bilgi aktaran Merkez Müdürü Prof. Dr. Semih Tangolar, hedeflerinin çevreye örnek olan, varlığı ile yurt içinde ve dışında bilimsel çevrelerin dikkatini çeken etkili bir Araştırma Merkezi haline gelmek olduğunu ifade etti. Pof. Dr. Tangolar, Merkez olarak, Tarımsal faaliyetler kapsamında bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda halka eğitim vermek ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla dünya standartlarında araştırma, uygulama ve yayım yapmayı hedeflediklerini söyledi.  Prof. Tangolar açıklamasına şöyle devam etti;

“POZMER, Akdeniz Bölgesinin yüksek yerlerinde, özellikle meyve, sebze ve bağ yetiştirmek, bunun yanı sıra tarla bitkileri ile doğal bitki örtüsü potansiyelini canlandırmak, bu yörelerde sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla savaş konularında modern teknikleri uygulamak, yüksek verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, iç ve dış pazarların istediği yüksek kaliteli tür ve çeşitleri yetiştirerek yöreye yaymak, yetiştiricilere, öğrencilere ve teknik elemanlara yeni ve modern yetiştiricilik tekniklerini, derim, muhafaza ve değerlendirme yöntemlerini uygulamalı olarak öğretmek amacıyla kurulmuştur. Merkezdeki başlangıç çalışmalarında 1970’li yılların başından itibaren öncelikle, Bölgeye uygun yeni tür ve çeşitlerin adaptasyonunu hedefleyen çalışmalar kapsamında bahçeler tesis edilmiş daha sonra,  araştırmalar, yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesine ve ıslah çalışmalarına yönelmiştir.  Böylece yörede yeni tür ve çeşitlerde uygulanacak yeni tekniklerin yayılmasına katkı mümkün olabilmiştir. ”

POZMER Yenileniyor

Zaman içinde bağ ve bahçelerde özellikle yaşlılık ve kurumalar yanında değişik türlerde yeni çeşitlerin tanıtılması amacıyla yeni bağ ve bahçe tesislerinin yapılması ihtiyacının doğduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tangolar bu ihtiyacın karşılanması ve Bölge üreticilerine güncel, pazar değeri daha yüksek ve daha kaliteli çeşitlerin kazandırılması amacıyla yeni bahçelerin kurulması noktasında kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Tangolar Merkez bünyesinde Mart 2019 yılı itibariyle yeni çeşitlerle 5 dekar üzüm, 10 dekar elma, 10 dekar ceviz, 10 dekar şeftali ve nektarin, 5 dekar kiraz tesis ettiklerini belirterek “Ayva, badem, armut, kayısı ve vişne türlerinde de yeni tesislerin ÇÜ Rektörlüğü ve yerel yönetimlerin de desteğiyle bu dönemde tamamlanmasını hedefliyoruz. Tesislerde sulama ve gübrelemenin modern sistemlerle uygulanması konusunda hazırlıklar tamamlanmak üzere. Bu tesislerde bölgenin tarım ihtiyaçları ve sorunları doğrultusunda araştırma ve yayım faaliyetleri ile birlikte, kurslar, konferanslar muhtelif çiftçi toplantıları düzenlenerek etkin yayım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.