Bilim

...

Çukurova Racing 2019 Model 3. Aracını Tasarladı

Çukurova Racing 2019 Model 3. Aracını Tasarladı

Çukurova Üniversitesi öğrencileri kendi tasarladıkları araçlarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Ulusal ve Uluslararası birçok başarıya imza atan Çukurova Racing Takımı 2016 yılından beri tasarladığı araçlarla sektöre damga vuruyor. 2017 ve 2018 model iki ayrı araç üreten Çukurova Racing Takımı, 2019 model araç üretimine başlayarak şampiyonlukları garantilemek istiyor.

 

Uluslararası Formula Student yarışlarına kendi tasarladıkları ve ürettikleri formula aracıyla katılan Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin 2016 yılında kurduğu ve Formula Student yarışlarında başarılı olmayı amaçlayan Çukurova Racing Takımı Otomotiv Mühendisliği Bölümündeki laboratuvarlarda farklı bölümlerden öğrencilerinde katılımıyla araştırma geliştirme faaliyetlerine devam ediyor.

 

Yeni Aracın Adı CR-A3…

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Özcanlı danışmanlığında çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Çukurova Racing takımının mühendislik ve sponsorluk çalışmalarını yürüten Öğretim Elemanı Arş. Gör. Şafak Yıldızhan Çukurova Racing hakkında bilgi verdi. Takımın kurulduğu günden bu yana gelişmeyi amaç edinerek yapmış olduğu mühendislik çalışmalarıyla 2017 model ve 2018 model yarış araçlarının üretimini tamamladıklarını ifade eden Arş. Gör. Yıldızhan, “Mühendislik ar-ge yarışması niteliğinde olan Formula Student Yarışları için 2019 model üretimine başlamış durumdayız.” dedi.

 

Üniversitelerarası En İyi Mühendislik Yarışında Yarışıyorlar

Araç dizayn ve parça tasarımlarıyla üretim-montaj çalışmalarının takım öğrencileri tarafından gerçekleştirildiğini açıklayan Arş. Gör. Yıldızhan, üretim alanında teknik imkânlarının el vermediği durumlarda sponsorların destekleriyle üretimlerin gerçekleştiğini söyledi. Çukurova Racing Takımının multidisiplin halinde farklı bölüm öğrencilerinin de bulunduğu bir organizasyon içerisinde yürütüldüğünü belirten Arş. Gör. Yıldızhan şunları kaydetti;

“Formula Student, tüm dünyada otomotiv alanında standartları belirleyen ve teknolojilere yön veren Otomotiv Mühendisleri Topluluğu’nun (SAE) üniversitelerarası düzenlediği uluslararası bir yarışmadır. Üniversite öğrencilerinin Formula tipi araçlar tasarlayıp üreterek katıldıkları bu yarışma ilk defa 1981 yılında ABD’de yapıldı. Kuruluşundan bugüne 20 kat daha büyüyerek bir ekol haline gelmiş günümüz itibariyle 14 farklı ülkede düzenlenmeye devam ediyor.  Çukurova Racing Takımı 2017 ve 2018 yılında Formula Student İtaly'e katıldı ve İtalya Varano de' Melegari “Riccardo Paletti” pistinde yarıştı.  Bu yıl üzerinde çalıştığımız 3. araç olan CR-A3’ ü en kısa zamanda tamamlayıp test sürüşlerine başlamayı planlıyoruz.”

 

Bu Yıl Castelloli Racetrack ve TT Circuit Assen Pistinin Tozunu Attıracaklar

Bu yıl ise İspanya “Castelloli Racetrack” pistinde yarışacaklarının altını çizen Arş. Gör. Yıldızhan, yarışmanın 15-21 Temmuz tarihleri arasında İspanya'da gerçekleşeceğini ve bunun yanında 7-11 Temmuz'da Hollanda "TT Circuit Assen" pistinde de yarışmaya katılmaya hak kazandıklarını söyledi.