24 Kasım Öğretmenler Günü, Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) bir dizi törenle kutlandı. Eğitim Fakültesi’nin organize ettiği “24 Kasım Öğretmenler Günü” kutlamasında Prof. Dr. Nurdan Kalaycı “Başarılı Olmak İçin Zaman Sabır ve Azim” konulu bir de konferans verdi.
Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen kutlama programına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Doğanay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Doğanay: “Bilgiyi Beceriye, İnovasyona Dönüştürebilmek Önemli.”
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama töreninde açılış konuşmasını ÇÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Doğanay yaptı. Prof. Dr. Doğanay Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmen olarak atandığı 24 Kasım gününün Öğretmenler Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, tüm öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının öğretmenler gününü kutladı.
Bilim ve teknolojinin etkisiyle zamanın hızla akıp gittiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğanay tarım toplumundan sanayi toplumuna, oradan da bilgi toplumuna geçildiğini söyledi.
“Bilgi toplumunu henüz anlayamamışken birde baktık Japonlar ‘akıl toplumu 5’ diye bir toplum geliştirmeye başladılar. Almanların öncülüğünde ‘Endüstri 4 dönemi’ başladı. Bunlar yeni insanlar, yeni özellikteki insanlar gerektiriyor. Dolayısıyla eğitilmede çok büyük iş düşüyor.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Doğanay şunları kaydetti;
“Aslında eğitimin görevi bence bu değişime ayak uyduran, değişime uyumlu insanlar yetiştirmek deniyor ama çokta öyle değil. Değişimi yaratacak güçte insanlar yetiştirmek gerekiyor. Eğitim aslında toplumun lokomotifi olması gerekiyor. Her lokomotife birde ne gerek? Makinist gerek. Tabii ki makinist kim oluyor? Öğretmenler... Öğretmenler oldukça önemli. Artık bilgi tek başına önemli değil, bilgiyi beceriye inovasyona dönüştürebilmek önemli. Onu teknolojiye dönüştürüp yaşamımızı yeniçağlarda kullanmak gerekiyor.”
“Ulusları Kurtaranlar Yalnız ve Ancak Öğretmenlerdir.”
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu ise Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” sözünü hatırlatarak başladığı konuşmasında 21. yüzyılda Atatürk’ün bu vasiyetini yerine getirmek için eğitim sistemimizin donanımlı, bilgi, beceri ve davranışlara sahip bireyler yetiştirmeyi temel amaç edindiğini söyledi.
Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da çok hızlı değişime ve gelişime yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Elekcioğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Değişen ve gelişen şartlara göre eğitim kurumlarının işlevlerindeki farklılaşmalar, öğretmenlerin rollerinde de farklılıklara neden olmuştur. İçinde bulunduğumuz bu yüzyılda öğretmenin sadece öğreteceği konu alanını iyi bilen değil, belirli bir düzeyde genel kültüre sahip sanattan, spordan anlayan, mesleki ve eğitim sorunları yanında ülke ve dünya sorunlarına duyarlı olan, bilimsel bilgiyi temel alan, kültürel farklılıklara saygılı olan, etkin vatandaşlık becerilerini ve demokratik yaşam becerilerini özümsemiş bireyler olması bir gerekliliktir.”
“Motivasyonu Yüksek, Yunus Gibi Sabırlı, Ferhat Gibi Tutkulu Öğretmenlere İhtiyacımız Var.”
Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mini bir dinleti sunarken Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Kalaycı “Başarılı Olmak İçin Zaman Sabır ve Azim” konulu sunumunu yaptı. Bir öğretmenin mesleğinde başarılı olabilmesi için azim, tutku ve sabrın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kalaycı, sunumunda şu bilgilere yer verdi;
“Her bir öğretmemenin öğretmenlik mesleğini tutku ile yapması, azimle devam etmesi ve hedefine ulaşması gerekir. Bunun için de en önemli şey, eğitimcinin sadece sınıflarda değil gittiği her yerde o mekânın öğretmeni olduğunu hissederek kendini ömrü boyunca motive etmesi gerekir. Çünkü bu ülkenin motivasyonu yüksek, Yunus gibi sabırlı, Ferhat gibi tutkulu öğretmenlere ihtiyacı var. Bu vesile ile ömrünü mesleğe adamış tüm eğitimcilerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.”
Emekli Öğretim Elemanlarına Plaketleri Takdim Edildi.
Programın sonunda ÇÜ Eğitim Fakültesi’nden emekli olan Prof. Dr. Sonay Gürçay ve Öğretim Görevlisi Ömer Arslantaş’a plaket ve hediyeleri takdim edildi. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.