Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) tarafından ikili işbirliği projeleri kapsamında desteklenen ve Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı projeden yeni bir mantar türü keşfedildi.
Dünya bilimi için yeni bir tür olan mantara “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar, sp. nov” adı verildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Hatıra Taşkın, “Amanita abscondita Assyov, Bozok, Taşkın & Yarar” mantar türünün hem Bulgaristan hem de Türkiye İzmir’den toplandığını söyledi.
Prof. Dr. Taşkın: “Dünya Bilimi İçin Yeni Bir Tür”
Prof. Dr. Taşkın, “DNA dizi analizlerine dayalı moleküler yöntemler ile morfolojik yöntemlerin birlikte değerlendirilmesiyle dünya bilimi için yeni bir tür olarak mikoloji alanında prestijli bir dergi olan “Persoonia” (Q1, son 5 yıllık impact factor 11.2)’da yayımlandı. Süren proje kapsamında dünya için yeni mantar türlerinin keşfi devam etmekte olup bu mantar türleri de yayına hazırlanmaktadır.” dedi.
Proje ile Türkiye’nin bitki genetik kaynaklarının keşfine katkı sunulduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşkın, mantarların farklı sektörlerde geniş kullanım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, genetik kaynakların tanımlanması ve korumaya alınmasının büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
Projenin Türkiye kısmında Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Yürütüyor
“Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projenin Bulgaristan kısmının yürütücülüğünü Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden Doç. Dr. Boris ASSYOV yaparken, Türkiye kısmında Çukurova Üniversitesinden yürütücü Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yanı sıra Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fuat Bozok ile Çukurova Üniversitesi’nden Biyoteknoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Mahmut Yarar da bursiyer olarak yer alıyor.