Kampus

...

KİMFOR 2 Konferansı Tamamlandı

KİMFOR 2 Konferansı Tamamlandı

Çukurova Üniversitesi ÇÜ) Kültürlerarası İletişim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİM) geleneksel hale getirdiği KİMFOR Konferanslarının bu yıl 2.’sini gerçekleştirdi. “Süper Farklılıklar ve Demokrasi: Kültür, Dil, Kimlik, Toplumsal Cinsiyet Ve Vatandaşlık Bilinci” konularıyla KİMFOR-2’ye ulusal ve uluslararası arenadan birçok akademisyen konuşmacı olarak katıldı.

 

Covıd-19 pandemisi nedeniyle online olarak gerçekleştirilen konferansa Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, KİM Müdürü Prof. Dr. Seyfi Özgüzel,  Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Adem Çilek, Demet Sabancı, ulusal ve uluslararası tanınmış bir çok akademisyen katıldı. KİMFOR 2 Konferansı Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in açılış konuşmasıyla başladı.

 

Vatandaşlık Bilinci Konuları Ele Alındı

26 Mart Uluslararası Göç ve Hareketlilik: Küreselleşen Dünyada Çok Kültürlü Toplumların Çözüm Arayışı Konferansı’nın açılış konuşmasını KİM Müdürü Prof. Dr. Seyfi Özgüzel yaptı. 16 oturumda 20 konuşmacının kendi alanlarında katılımcılara bilgiler aktaracağını ifade eden Prof. Dr. Özgüzel, küreselleşmenin büyük bir ivmeyle arttığı zaman diliminde farklı kültürlerin bir arada yaşaması bağlamında göç ve hareketliliğin dorukta olduğu süreçte kültürlerarası iletişim çalışmalarının önemini en üst seviyelere çıktığını söyledi. Prof. Dr. Özgüzel konuşmasına şöyle devam etti;

“Küreselleşme ve Göçün bütün dünyayı büyük bir hızla etkilemesiyle, son dönemde Super-Diversity (Süper farklılıklar) kavramı gündeme gelmiştir. Süper Farklılıklara sahip olan kentlerin/ülkelerin en önemli ödevlerinden biri farklı kültürleri temsil eden, bazen çok farklı bir şekilde kodlanmış olan ama aynı mahallede, hatta aynı apartmanda yaşayan vatandaşlara Vatandaşlık bilincini (Citizenship) öğretmektir. Çünkü kültürel farklılıklar, Hofstede’nin Kültürel Boyutlar kuramında ortaya koyduğu gibi, bireylerin kimlik oluşumunu, toplumsal cinsiyet konusundaki görüşünü, demokrasiyi nasıl algılayacağını ve toplumdaki vatandaşlık bilincini çok farklı bir şekilde etkileyebilmektedir.”

 

Çok Kültürlü Bir Yaşam…

EYUDER 2. Başkanı Murat Koçali, EYUDER olarak KİM ile işbirliğinde kendilerine düşen görevin eğitim alanında yapılacak olan çalışmalar olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti; “Göç ve Hareketlilik büyük-küçük şehir fark etmeksizin çok kültürlü bir yaşamı ortaya çıkarmaktadır. Bu da eğitim, iletişim, demokrasi gibi alanlarda disiplinlerarası ve uluslararası işbirliğini gerektirmektedir. Bugün açılışını yaptığımız KIMFOR-2‘deki amacımız da bunu gerçekleştirmektir. EYUDER olarak KİM ile yaptığımız bu etkinlikle daha fazla akademisyen ve öğrencimizin bu alandaki hassasiyetinin artırılması ümidini taşıyoruz.”

 

Çok Kültürlü Toplumda Kadın ve Demokrasi 

Demsa Yönetim Kurulu Başkanvekili Demet Sabancı’nın da açılış sunumunu yaptığı konferansta 'Çok Kültürlü Toplumda Kadın ve Demokrasi Konusuna Katkı' başlıklı sunum gerçekleştirdi. Daha sonra farklı alanlarda araştırmacılar sunumlarını yaptı.

 

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise İngilizce gerçekleştirdiği sunumunda, Çukurova Üniversitesi Kültürlerarası İletişim Merkezi tarafından düzenlenen KİMFOR-2 disiplinlerarası konferansının göç sorununa çözüm arayışı ve farkındalık yaratmak adına önemli olduğuna vurgu yaptı.