Haberler

...

Çukurova Üniversitesinden Aktif Karbonlu Yoğurt: Laktoz İntoleransı Olanlar İçin Önemli Bir Alternatif

Çukurova Üniversitesinden Aktif Karbonlu Yoğurt: Laktoz İntoleransı Olanlar İçin Önemli Bir Alternatif

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görevli akademisyenler aktif karbon üzerinde çalışarak hem vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı hem de laktoz intoleransı olan kişilerin tüketimine uygun olan aktif karbonlu yoğurt üretti. Yeni ürünün 5 yıllık bir çalışmanın sonucu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, laktoz intoleransı yaşayan bireyler ve sağlıklı yaşam arayışında olanlar için önemli bir alternatif sunması amacıyla Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği’nde üretilen aktif karbonlu yoğurdu tanıtmak ve gelecekteki projeler hakkında bilgi vermek amacıyla basın mensupları ile bir araya geldi.

Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş Kayıkhane Tesisleri'nde düzenlenen etkinlikte, aktif karbonlu yoğurdun sadece laktoz intoleransı olan bireyler için değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam arayışında olanlar için de önemli bir alternatif sunduğunu belirtti. Ayrıca, bu yoğurdun, vücuttaki toksinler ve ağır metallerin atılmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Aktif karbonlu yoğurdun Çukurova Üniversitesinde yapılan bilimsel çalışmalarla geliştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Beriş, bu ürünün üniversite kampüsündeki satış noktalarında Balcalı market ürünleri arasında yerini aldığını duyurdu. Ayrıca, ürünün sadece Çukurova Üniversitesi ile sınırlı kalmayacağını ve hedeflerinin aktif karbonlu yoğurdun tüketimini yaygınlaştırmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Beriş, süt ve fermente süt ürünleri işletmelerini bu projeye dahil ederek ortak çalışmalar geliştirmeyi ve bilimsel araştırmalar yapmak isteyen araştırmacılara ilham vermeyi hedeflediklerini belirtti. 

Dünyada İlk…

Prof. Dr. Beriş, aktif karbonlu yoğurdun geliştirilmesi sürecinde elde edilen bilimsel bulgulara da değindi. Yapılan çalışmaların aktif karbon eklentisinin yoğurdun laktik asit seviyesini daha düşük tutarak besleyici özelliklerini korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Beriş, ayrıca fermantasyon öncesi laktozun aktif karbon tarafından yakalandığı ve böylece laktoz intoleransı olan bireyler için daha güvenli bir tüketim sağlandığının Çukurova Üniversiteli bilim insanları tarafından tespit edildiğini söyledi.

Aktif karbonlu yoğurt çalışmasının dünyada ilk olduğuna ve bu yoğurdun geliştirilmesinde Çukurova Üniversitesinden birçok akademisyenin yer aldığına dikkat çeken Prof. Beriş, çalışmanın Türk Patent Enstitüsü tarafından “yenilik” olarak değerlendirildiğini ve çalışmada emeği geçen isimler arasında Çukurova Teknokent'ten Dr. Emin Zümrütdal, ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sadık Dinçer, Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Güray Kılınççeker, Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Özkan ve Araştırma Uygulama Çiftliği'nden Dr. Mine Çürük’ün bulunduğunu ifade etti. 

Gelecekteki Hedefler

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman ise, aktif karbonlu yoğurdun, laktoz intoleransı yaşayan kişilere alternatif bir seçenek sunmanın yanı sıra, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmayı hedeflediğini ifade etti. Prof. Dr. Koluman, bu ürünün insan sağlığına katkı sağlaması amacıyla geliştirildiğini belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın birçok alanında kullanıldığını söyledi. Dr. Zümrütdal, “Aktif karbonu fermantasyon sırasında kullandık ve bu çalışma Türk Patent Enstitüsü tarafından yenilik olarak değerlendirildi, buluş olarak devam ediyor. Aktif karbonun laktozu nasıl bağladığını ve yoğurt içerisinde laktik asit değerini düşürerek raf ömrünü nasıl uzattığını gösterdik. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.