Bilim

...

Mikoriza Sporlarının Örneklenmesi, İzolasyonu, Morfolojik Tanımlanması ve DNA Temelli Moleküler Tanımlanması Çalıştayı Çukurova Üniversitesinde Düzenlendi.

Mikoriza Sporlarının Örneklenmesi, İzolasyonu, Morfolojik Tanımlanması ve DNA Temelli Moleküler Tanımlanması Çalıştayı Çukurova Üniversitesinde Düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Kök Biyolojisi (Rizosfer) Laboratuvarı ve Bitki Koruma Bölümü Mikoloji Laboratuvarı iş birliği ile “Mikoriza Sporlarının Örneklenmesi, İzolasyonu, Morfolojik Tanımlanması ve DNA Temelli Moleküler Tanımlanması” çalıştayı düzenlendi.

 

TÜBİTAK-221O-124 numaralı proje kapsamında düzenlenen çalıştay, Çukurova Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nde gerçekleştirildi. Çalıştayın konusunun, dünya genelinde %10 seviyesinde olan ve iklim değişikliklerinin neden olduğu kuraklık ve artan gübre kullanımına bağlı olarak gelişen tuzlu alanlarda bitki yetiştiriciliği için bitkilerin doğal savunma mekanizmalarından yararlı mikroorganizmalardan mikoriza mantarlarının tarımda uygulanmasına dayandığı bildirildi.

 

İlk Kez Uygulanan Yöntem Başarılı Bir Şekilde Gerçekleştirildi

Çalıştay kapsamında ülkemizde ilk defa uygulanan ve Prof. Dr. İbrahim Ortaş tarafından hipotezleştirilen yöntem başarıyla gerçekleştirildi. Bu çerçevede ülkemizde ilk defa uygulanan yöntem ve tür tanımlanmasında elde edilen akademik bilgiler diğer araştırmacılar ile paylaşıldı. Üç gün olarak planlanan çalıştayın birinci günde, teorik ve uygulamalı olarak bitki kök bölgesi mikroflorasının önemi ve olası iklim değişiklikleri altında bitkilerin adaptasyonu anlatıldı. Bu konudaki mevcut bilgi ve laboratuvarlarda üretilen çalışma sonuçları katılımcılar tarafından paylaşıldı. Ardından, laboratuvarda her araştırıcıya konuların nasıl ele alındığı ve yönetim işleyişi uygulamalı olarak gösterildi. Katılımcılar mikoiza mantarlarını izole ederek, mikroskop altından görme ve pastor pipeti yarımı ile izole etme şansı yakaladı.

 

Kurs Sonunda Katılımcılara Sertifikaları Verildi

Çalıştayın koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Ortaş, mikoriza mantarları konusunda ülkemizde tek laboratuvar olduklarını belirtti. Bildiklerini ve öğrendikleri teknikleri ve materyali diğer araştırmacılarla paylaşmak amacıyla daha önce mikoriza konusunda ikisi uluslararası, beşi ulusal olmak üzere birçok kurs düzenlediklerini ifade ededn PRof. Dr. Ortaş bugüne kadar 470 araştırmacıya mikoriza kursu vererek mikorizanın Türkiye’de kullanımını yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Kursa 7 üniversiteden 27 araştırmacı katılarak, ileri düzey rizosfer-mikoriza konusundaki son gelişmeler ve teknikler hakkında eğitim aldı. Çalıştaya katılan araştırıcılara kurs sonunda katılım sertifikaları takdim edildi.