Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel tarafından kurulan Çukurova Üniversitesi Afet Yönetimi Birimi’nin koordinatör ve temsilcileri için Afet Eğitimi düzenleniyor. Prof. Dr. Tuncel, “Deprem başta olmak üzere afete hazır bir Çukurova Üniversitesi için çalışmalarımız hızla ilerliyor” dedi.
Çukurova Üniversitesi Afet Yönetimi Birimi’nin koordinatör ve temsilcileri için gerçekleştirilecek Afet Eğitimi için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Teknokent’teki toplantıya Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Neslihan Boyan, Genel Sekreter Dr. Mehmet Cingöz, genel sekreter yardımcıları, fakülte dekanları, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve devlet konservatuvarı müdürleri, hastane başhekimi/yardımcıları, daire başkanları ile bu birimlerin afet birimi koordinatör ve temsilcileri katıldı.
Prof. Dr. Tuncel: “Tüm imkânlarımızla vatandaşlarımızın yanındayız”
Toplantının açılışında Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel konuşmasına depremde hayatını vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, yakınlarına da sabır dileyerek başladı. 6 Şubat’ta yaşanan bu depremlerin, aralarında Adana’nın da bulunduğu 11 şehirde büyük can kayıplarına ve ağır yıkımlara yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, "Hayatını kaybeden her bir vatandaşımızın, yaralanan insanımızın her birisinin acısını yüreklerimizde taşıyoruz. Çukurova Üniversitesi ailesi olarak bu felaketin yaralarını bir nebze de olsa sarmak için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.
Felaketin yaşandığı ilk andan itibaren tüm imkânlarıyla personelleri, öğrencileri ve Adana başta olmak üzere tüm bölge halkının yanında olduklarını hatırlatan Prof. Dr. Tuncel, “Üniversitemiz Ceyhan Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencilerimiz, depremin yaşandığı ilk günden şu ana kadar gece-gündüz demeden AFAD ve İtfaiye ekiplerine gönüllü desteklerini sürdürdüler. Diğer tüm fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulumuzdan öğrencilerimiz ve personellerimiz hem arama kurtarma hem de yardımların ulaşması için bölgeye destek verdiler, veriyorlar. Canlar kurtaran öğrencilerimiz ve hocalarımız başta olmak üzere gece gündüz demeden büyük bir fedakârlıkla sahada çalışan Çukurova Üniversitesi ailemin tüm fertlerine şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.
“Bilimin ışığında yaralarımızı hep birlikte saracağız”
Yaşadığımız coğrafya nedeniyle depremin varlığını kabul ederek tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tuncel, her alanda olduğu gibi afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında neler yapılması gerektiğiyle ilgili bilinçlenmenin şart olduğunu ve bunu elde etmenin yolunun da eğitimden geçtiğini ifade etti.
Son yaşanan depremlerin afet eğitimin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Prof. Dr. Tuncel, kurdukları ve Çukurova Üniversitesinin tüm birimlerinin yer aldığı Afet Yönetim Birimi koordinatör ve temsilcilerinin Ceyhan Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Ceyhan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi (CEYDEM)’nden eğitimler alacağını söyledi.
Bu eğitimdeki amaçlarının, sadece deprem değil olası tüm doğal afetler karşısında Çukurova Üniversitesinin önce kendi kendine, gerekirse de tüm şehre destek olacak seviyeye gelmesi olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Tuncel, “Yolumuzun uzun olduğunun farkındayız. Bilimin ışığında el ele vererek yaralarımızı hep birlikte saracağız” dedi.
Ceyhan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Deniz Yıldırım da, CEYDEM hakkında bilgi verirken, CEYDEM Acil Müdahale Eğitim Sorumlusu Turgay Harmanşah da 4 gün sürecek eğitimin içeriğinden söz etti.
Depremler boyunca Çukurova Üniversitesi öğrenci ve hocalarının bölgeye katkılarının anlatıldığı görüntülerin yer aldığı video ise duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.
Konuşmaların ardından Öğretim Görevlisi Murat Türk, Adana İtfaiye Teşkilatından itfaiye Amiri Sedat Başaran, Turgay Harmanşah CEYDEM Acil Müdahale Eğitim Sorumlusu ve Ceyhan MYO Müdürü Prof. Dr. Deniz Yıldırım tarafından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.