Kampus

...

Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması-2 Çalıştayı Tamamlandı

Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması-2 Çalıştayı Tamamlandı

Çukurova Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Yerel Yönetimler ve Kadın Liderler Çevre ve Kültür Politikaları: Akademi Buluşması-2" Çalıştayı tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Küresel iklim değişikliği ile ilgili bilimsel kanıtlar şimdi her zamankinden daha güçlü. Bölgesel-yerel ölçekte etkilerini daha iyi anlamamız, gerekli planlamaları yapıp, tedbirleri almamız stratejik önem arz etmektedir. Kaybedecek hiç zamanımız yok” dedi.

 

Türkiye Belediyeler Birliği ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile ÇÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Adana Milletvekilleri Ahmet Zenbilci ve Ayşe Sibel Ersoy, Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bazı üniversitelerin kadın kurucu rektörleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerin kadın rektör ve rektör yardımcıları ile kadın akademisyenler katıldı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştay açılış programı Çukurova Üniversitesi tanıtım filmi ile devam etti.

 

Çalıştayın açılışında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel konuşmasına Yerel Yönetimler ve Kadın Liderlerin, Çevre ve Kültür Politikaları kapsamında yaptığı Akademi Buluşmalarının ikincisine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı.

 

PROF. DR. TUNCEL: “ÜNİVERSİTELER OLARAK TOPLUMA ÖRNEK OLACAK ÖNCÜ PROJELERE İMZA ATMALIYIZ”

İklim değişikliği ile mücadelede konusunda, ülkemizde ve dünyada yapılan çalışmalarla ilgili örneklerle bilgi aktaran Prof. Dr. Tuncel, “Küresel iklim değişikliği ile ilgili bilimsel kanıtlar şimdi her zamankinden daha güçlü ve küresel ölçekteki bu öngörülerin, bölgesel-yerel ölçekte etkilerini daha iyi anlamamız, gerekli planlamaları yapıp, tedbirleri almamız stratejik önem arz etmektedir.” dedi.

 “Bildiğiniz üzere su, gezegenimizdeki yaşam kaynağı ve doğanın bize en büyük hediyesidir” diyen Prof. Dr. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Yine iklim değişikliğinin bir etkisi olarak,  bilinçli kullanılmadığı takdirde 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte ikisi su kıtlığı riskiyle karşı karşıya kalabilir.  Hepimizin bildiği gibi su kullanımı tarım ve gıda arzı güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. Diğer yanda enerji ihtiyacımız her geçen gün teknolojik gelişmelere, yaşam şeklimize bağlı olarak artmaktadır. Kullanılan fosil yakıtlar hem pahalı hem de dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğine neden olmaktalar.  Daha uzun yıllar huzurla sağlıkla yaşanacak sürdürülebilir bir dünya için çok daha geç olmadan fosil yakıtlara alternatif olacak, yenilenebilir enerji uygulamalarına acil ihtiyacımız var. Doğru yenilenebilir enerji teknolojilerini seçerken bilimsel gelişmelere önem vermeli, üniversiteler olarak topluma örnek olacak öncü projelere imza atmalıyız. Kaybedecek hiç zamanımız yok.”

 

ŞAHİN: “KÜRESEL ISINMANIN OLUMSUZ ETKİLERİ DEVAM EDİYOR"

Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin yerelden evrensele, gelenekten geleceğe dünyaya söyleyecek çok sözlerinin olduğunu söyledi. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin devam ettiği bir süreçten geçildiğini anlatan Şahin, “Anadolu'nun yeşil şehrinin belediye başkanı olarak karşınızdayım. Nasıl yeşil şehir olduk? Herkes kendi görevini yaptı. Kampüsler nasıl yeşil olacak? Kampüsler yeşil olunca şehir yeşil olacak, şehir yeşil olunca ülke yeşil olacak. Türkiye yeşil olunca dünyanın en önemli 5 ülkesinden biri olacağız. Çiçek, böcek, doğa, güneş, hepsi bize emanet, yaşayan her varlık bize emanet." şeklinde konuştu.

 

VALİ DR. ELBAN: “KADININ GÜCÜ VE YERELİN GÜCÜ İKİ ÖNEMLİ GÜCÜMÜZ”

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban ise çevre ve iklim konusunun son dönemde ekonomiden aile hayatına yaşamın her alanını ciddi manada etkileyen önemli bir konu olduğunu söyledi. ‘Bu toplantı gündemi itibarıyla, uzun yıllardan beri ihmal ettiğimiz iki önemli gücümüzü gündeme taşıyor’ diyen Vali Dr. Elban, “İki önemli gücümüz olan yerelin gücü ve kadının gücü toplantıda ele alınıyor. Yerelin gücünü, yerelin aklını kullanırsak ve buna kadının eli değerse kadının gücü, kadının zekâsı, kadının sevgisi bu işin içine girerse globalin etkisini azaltamayabiliriz ama yerel olarak biz bu işin hakkından geliriz.“ dedi.

 

İKLİM, BİLİM VE KADIN…

Açılış konuşmalarının ardından ‘İklim, Bilim ve Kadın’ başlıklı çalıştaya geçildi. Çalıştayda ‘Yeşil Şehirler ve Yeşil Kampüsler, İklim Değişikliği ile Mücadele, Çağımızda Tarım ve Gıda Güvenliği, Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji’ konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

İki gün süren program Adana’nın tarihi ve kültürel yerlerinin tanıtımı ve Çukurova Üniversitesi kampüs turu ile sona erdi.