Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, ‘Yükseköğretimde Kalite Güvencesi’ başlıklı konferans vermek üzere Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in davetiyle Çukurova Üniversitesine (ÇÜ) konuk oldu.
ÇÜ Kalite Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen konferans Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in ev sahipliğinde Mithat Özsan Amfisinde yapıldı. Konferansı Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Neslihan Boyan, dekanlar, fakülte/enstitü müdürleri ve sekreterleri, koordinatörlükler, daire başkanlıkları ile birimlerden sorumlu kalite ekipleri takip etti.
Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ve Üniversite tanıtım filminin yer aldığı etkinlik, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in açılış konuşmasıyla başladı.
Prof. Dr. Tuncel: “Üniversitemizi En İleri Seviyelere Taşımaya Kararlıyız”
Çukurova Üniversitesinin 50 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en köklü ve en güçlü üniversiteleri arasında yer aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Tuncel şunları söyledi;
“Araştırma Üniversitesi olarak Üniversitemizi temel değerlerimizle ve stratejik hedeflerimizle uyumlu olacak şekilde en ileri seviyelere taşıma kararlılığı içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Huzur, güven ve başarı ile tüm paydaşlarımızın kurumsal ilkeler ışığında memnuniyet, aidiyet ve bağlılık duygularını geliştirmeye odaklanmış; kalite kültürü anlayışı ile bütünleşik bir kalite güvencesi sisteminin yayılmasını sağlamak üzere çıktığımız kalite yolculuğunda 2017 yılında ‘Kurumsal Dış Değerlendirme’, 2020 yılında ise ‘Kurumsal İzleme Programı’ süreçlerini tamamlamış bulunmaktayız.”
“Bağımsız Dış Değerlendirme Süreçleri Kalite Çalışmalarımıza Katkı Sağlıyor”
“YÖKAK’ın dış değerlendirme ve izleme programlarının yanı sıra YÖKAK tarafından tanınan akreditasyon kuruluşlarının birçok programımıza yapmış olduğu bağımsız dış değerlendirme süreçlerinde yer alıyor olmamız Üniversitemiz kalite çalışmalarına önemli katkılar sağlamıştır. Bu yıl Üniversite olarak YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programına dâhil olmak motivasyonumuzu bir kat daha arttırmıştır. Sürekli iyileşme ve gelişme bilinciyle yürüttüğümüz çalışmalarımızın Üniversitemizi ulusal ve uluslararası düzeyde daha üst seviyelere taşıyacağına inanıyorum. Yükseköğretim Kalite Kurulu çalışmalarının, Üniversitemize olduğu gibi Ülkemizdeki tüm Yükseköğretim Kurumlarının gelişmesine de önemli katkılar sunmasını memnuniyetle izliyoruz. Daha önceki yıllarda mensubu olduğu Çukurova Üniversitemize önemli katkılar sunan YÖKAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Muhsin Kar’a Üniversitemize teşriflerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”
ÇÜ’de Kalite Çalışmaları
Çukurova Üniversitesi Kalite Elçileri Kulübü Başkanı Vildan Nur Aydoğan ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan da birer konuşma yaparak, Üniversitedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Liderlik, Yönetim, eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme ile toplumsal katkı konularında ulusal ve uluslararası hizmet sunmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Bozdoğan, ”Koordinatörlük olarak Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel’in tam desteğiyle, tüm birimlerle işbirliği halinde çalışmaktayız. Bundan sonra da bayrağı daha ilerilere taşımaktan onur duyacağız” dedi. Rektör Yardımcısı Neslihan Boyan ise sunumunda, Çukurova Üniversitesindeki kalite çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar Yükseköğretimde kalite Güvencesi başlıklı sunumunda “Kalite Kavramı, Paydaşların kaliteye Bakışı, Yükseköğretimde Kalite Güvencesi, Kalite Güvencesinin Hedefleri, Kalite Güvencesi Sistemleri ve Seçenekler, YÖKAK’ın Kalite Güvencesinin Çerçevesi, YÖKAK’ın Nedir? Ne Yapar? Nasıl Yapar?” başlıklarını masaya yatırdı.
Prof. Dr. Kar: “280 Puanı Geçemeyen Üniversite 5 Yıl Tam Akreditasyon Alamaz”
2015 yılında YÖK altında bir komisyon olarak kurulan YÖKAK’ın 2017’den itibaren bağımsız çalıştığını bildiren Prof. Dr. Kar, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yükseköğretim kurumlarını uluslararası kalite standartlarına göre değerlendiren YÖKAK’ın Üniversiteleri 1000 puan üzerinden akredite ettiğini bildiren Prof. Dr. Kar "Liderlik, yönetim ve kalite 300 puan, eğitim ve öğretim 400 puan, araştırma ve geliştirme 200 puan ve toplumsal katkıyı ise 100 puan olarak değerlendiriyoruz. 650-1000 puan alan üniversitelere 5 yıl boyunca tam akreditasyon veriyoruz. 500-649 puan alan kurumlara 2 yıl koşullu akreditasyon veriyoruz. 0 ile 499 puan alan kurumlara ret veriyoruz. Bu kurumlar 2 yıl geçmeden başvuru yapamaz." şeklinde konuştu.
Bir üniversitenin kurumsal akreditasyon almasının tek bir kişiyle ilgili olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Kar, üniversitenin tüm paydaşlarının ortak çalışma yapması gerektiğine dikkati çekerek, "Üniversitesini akredite edebilmek için büyük çaba harcayan, sürecin içinde olan bir rektörü olduğu için Çukurova Üniversitesi şanslı bence. Katkılarından dolayı Rektör hocamız Prof. Dr. Meryem Tuncel’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.
Eğitici eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve sayılarının arttırılmasının önemine de değinen Prof. Dr. Kar, eğitim-öğretim başlığı altındaki ölçütlerin öğrenci merkezli yaklaşımlarla geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, öğrenci merkezli yaklaşımın da iyi algılanması ve ona göre uygulanması gerektiğini söyledi.
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kar konferansının bitiminde Çukurova Üniversiteli akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı. Prof. Dr. Kar, ayrıca Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’i makamında ziyaret etti. YÖKAK Uzman Mustafa Çolak'ın da bulunduğu ziyarette Prof. Dr. Tuncel, Prof. Dr. Kar’a Çukurova Üniversitesinin fiziki alt yapısı, güçlü eğitim kadrosu ve projeleri hakkında bilgilendirme yaptı.