Böbrek taşını ses dalgaları ile vücut dışından kırma cihazı hastaların hizmetine sunuldu
Son teknoloji ürünü vücut dışı şok dalga ile kırma cihazı Türkiye’de sınıfında ilk üç içerisinde yer alıyor
Üriner sistem taş hastalığı ülkemizde ve özellikle bölgemizde sık karşılaşılan bir durum. Özellikle böbrekte bulunan ve 2 cm nin altındaki taşlarda vücut dışı şok dalga ile kırma etkin ve güvenilir bir şekilde kullanılıyor. Bu alanda hastaların daha konforlu hizmet almasını amaçlayan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde de Üroloji Anabilim Dalı bünyesinde kullanılmak üzere Ülkemizdeki 3 cihazdan biri olan bu son teknoloji ürünü vücut dışı şok dalga ile kırma cihazı bölgemizde hastaların hizmetine sunuldu.
Cihazın hizmet vermeye başlaması nedeniyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde de Üroloji Anabilim Dalı Polikliniğinde bir açılış töreni düzenlendi. Törene Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü, Dekan Yardımcıları, Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Başhekim Yardımcıları, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Atilla Arıdoğan ile bölüm hocaları ve personeli katıldı.
Açılış kurdelasının kesilmesinden önce bir konuşma yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Arıdoğan, Vücut dışı taş kırma cihazlarının en büyük özelliğinin, hedeflenen taşa çok küçük odaklı şok dalgaları uygulayabiliyor olması olduğunu, Bu sayede taş kırma işleminin hastalar için ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. Arıdoğan, Ayrıca şok dalgalarının küçük bir odakta toplanarak taşa uygulanmasının, çevre böbrek dokularında meydana gelebilecek hasarı önlediğini ve yüksek parçalama verimliliği sunduğunu dile getirdi.
Arıdoğan sözlerine şöyle devam etti, “Kullanılmaya başlanan yeni nesil taş kırma cihazı, idrar yolunun tüm konumlarındaki taşlar için şok dalgası ile tedaviyi basit ve etkili hale getirir. Tedavi esnekliği için önemli bir unsur, taşların konumuna göre masa üstü veya altı konumuna otomatik olarak hareket ettirilebilen akıllı terapi başlığıdır. Bu cihazda aynı zamanda taşı sadece floroskopi ile değil aynı zamanda ultrason ile de, yani radyasyon kullanmadan da taş odaklaması mümkün olmaktadır. Bu da özellikle çocuk hastalarda ve normal filmde görünmeyen ürik asit taşı olan hastalarda taş kırılmasını sağlamaktadır”
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz de Balcalı Hastanesi olarak tıp alanında teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu konuda hasta memnuniyeti ve konforuna büyük önem verdiklerini dile getirdi. Gündüz, bu çerçevede Üniversite Rektörlüğünün büyük katkılarıyla böbrek taşını vücut dışı şok dalga ile kırma cihazını hastaların hizmetine sunmaktan büyük mutluluk duyduklarının altını çizdi.
Arıdoğan’ın konuşmasının ardında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ve beraberindekiler açılış kurdelasını kesti ve cihazın hizmete sunumunu başlattı.