Kampus

...

Çukurova Üniversitesi Farkındalık Çalışmalarına Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Farkındalık Çalışmalarına Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi Dünya Su Günü’nde “Yeşil Kampüse Doğru, Su ve Plastik” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

 

ÇÜ Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) ile Adana 5 Ocak Rotary Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlik, kampüs içerisinde farkındalık yaratmak amacıyla öğrencilerle birlikte pet şişe toplandı.

Dünya Su Günü kapsamında plastik pet şişelerde satın alınan içme suyunun ekonomik, çevresel ve sağlık açısından etkileri hakkında farkındalık yaratmanın hedeflendiği etkinlik, ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde “Yeşil Kampüse Doğru, Su ve Plastik” konulu sempozyumla devam etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Berberoğlu, ÇESAM Müdürü Prof. Dr. Halime Paksoy, 5 Ocak Rotary Kulübü Dönem Başkanı Füsun Eminoğlu, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı toplantı ÇESAM Müdürü Prof. Dr. Halime Paksoy’un açılış konuşmasıyla başladı.

 

“500 Ml’lik Bir Pet Şişenin Üretilmesi İçin 125 Ml Petrol Tüketilmesi Gerekiyor” 

Prof. Dr. Paksoy, 500 mL’lik bir pet şişenin üretilmesi için 125 mL petrol tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu üretim sırasında her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton CO2 üretilerek iklim değişikliğinin etkilerinin artırılmasına katkı sağlanmaktadır. Bugüne kadar üretilen 10 milyar ton plastiğin sadece %2’si geri dönüştürülebilmiştir. Çöp olarak attığımız plastiklerin doğada yok olmayarak mikro ve nano plastiklere dönüşmesi tüm canlıların sağlığını tehdit etmektedir.”dedi.

 

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Berberoğlu ise üniversitelerin araştırma geliştirmenin yanı sıra farkındalık yaratma gibi görevinin de olduğuna dikkat çekerek, “Günümüzde su ve çevre deyince aklımıza ilk gelen şey iklim değişikliği oluyor. Ülkemiz bu kuşak içerisinde en riskli olan bölgede yer alıyor. Bu tür etkinlikler toplumda farkındalığın artmasına katkıda bulunuyor” şeklinde konuştu.

 

Öğrencilere Matara Hediye Edildi

Açılış konuşmalarının ardından, İletişim ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ‘su ayak izimizi bilmek ve tüketim alışkanlıklarımız’, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da “PET Şişe - Sularda Mikroplastik Riski” başlıklı sunum gerçekleştirdi. 

Çöp halinde toplanan PET şişeler karşılığında, 5 Ocak Rotary Kulübü tarafından hediye edilen kullanıma hazır su mataraları öğrencilere dağıtılarak toplanan pet şişe kapakları, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin omurilik felçlilerine tekerlekli sandalye kazandırmak amacıyla sürdürdüğü “Ayaklarım Olur musun?” sosyal sorumluluk projesine bağışlandı.