Bilim

...

Adana Tarımında Tarımsal Yayımın Mevcut Durumu Çalıştayı Düzenlendi

Adana Tarımında Tarımsal Yayımın Mevcut Durumu Çalıştayı Düzenlendi

Prof. Dr. Tuncel: “Tarım, Akılcı ve Bilimsel Çözümler Işığında Sürdürülebilir Bir Anlayışla Yapılmalı”

 

Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde Tarımsal Yayım Haberleşme Araştırma Uygulama Merkezi tarafından “Adana Tarımında Tarımsal Yayımın Mevcut Durumu: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Tarımın, akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasının günümüzün en temel konularından biri olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, bu anlayış çerçevesinde Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi kurduklarını söyledi. 

ÇÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış törenine Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, Merkez Müdürü Prof. Dr. Müge Davran, TAYEM Müdürü Emin Tepeli, akademisyenler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. 

Rektör Prof. Dr. Tuncel: “Bu Çözümleri Çiftçilerimize Aktarmak Tarımsal Eğitim ve Araştırma Misyonumuzun En Önemli Parçası”

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova Üniversitesi’nin kurucu fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesinin güçlü akademik kadrosu, zengin araştırma ve uygulama alanları ile 54 yıldır ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi tarımsal araştırmalarını en üst düzeyde devam ettirerek üretirken, en donanımlı ziraat mühendislerini de yetiştirmeye devam ettiğini söyledi.

Tarımın, toplum sağlığının korunması açısından akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasının günümüzün en temel konularından biri olduğuna değinen Prof. Dr. Tuncel, özellikle her geçen gün artarak hissetmeye başladığımız iklim değişikliğine yönelik olarak bölgemiz ve ülkemiz tarımını hazırlamak, akılcı çözümler geliştirmek ve en önemlisi bu çözümleri çiftçilerimize aktarmanın tarımsal eğitim ve araştırma misyonlarının önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tuncel konuşmasına şöyle devam etti:

“Özellikle kırsal kesimde yaşayan nüfusun kentte yaşayanlara göre sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı oldukları da dikkate alınırsa, yayım faaliyetlerinin kırsal kalkınmadaki rolü ve önemi de daha net anlaşılacaktır.  Günümüzde ileri teknoloji üreten ve geliştiren, bunları bilgi transferiyle toplumsal faydaya dönüştüren ülkeler refah ve barış içinde yaşayabilmektedirler. Bu anlayışla kısa süre önce kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Üniversite-kamu-çiftçi İşbirliği Konseyi’ni tarımın, toplum sağlığının korunması için akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasını ve bilgi transferine süreklilik kazandırmayı sağlamak üzere gerçekleştirdik. Bu anlamda tarımın sürdürülebilirliğinde çok önemli olan tarımsal yayımın bu çalıştay aracılığı ve tüm paydaşların katılımı ile sorun alanlarının tespiti ve çözümlerinin ortaya konulmasında oldukça önemli olup; bu çalıştay sonucunda elde edilecek bilgilerin Adana ve Ülkemiz tarımı için yönlendirici ve faydalı olmasını diliyorum.” 

Prof. Dr. Kafkas: “Kentimizde 3 Bine Yakın Tarıma Dayalı Sanayi İşletmesi Bulunuyor”

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas ise Adana’nın güçlü tarımsal potansiyeli olduğuna vurgu yaparak, kentte 3 bine yakın tarıma dayalı sanayi işletmesi bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kafkas konuşmasına şöyle devam etti;

“Toplam 1.4 milyon hektar yüzölçümüne sahip olan Adana topraklarının %35’inde yaklaşık 5 milyon dekar alanda tarım yapılmakta ve tarım arazilerinin %60’ı birinci sınıftır. Türkiye’de nadasa bırakılan tarım alanlarının oranı %17 iken Adana’da bu oran sadece %1.9 düzeyindedir. Bu durumun Adana topraklarının ne kadar verimli olduğu açıkça göstermektedir. Adana ilimiz tarla alanına giren bazı türlerin ülkemiz üretiminde öncü konumundadır. Örneğin Türkiye soya üretiminin %64’ünü yerfıstığı üretiminin %53’ünü mısır üretimin %13’unu ayçiçeğinin %11’ını pamuğun %7’sını ve buğdayın %5’ini karşılamaktadır.” 

Tarımsal Yayım Haberleşme Araştırma Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Müge Davran da çalıştay hakkında bilgi vererek tarımsal yayım ve haberleşmenin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Davran, çalıştaydan çıkacak sonuçları paylaşarak Adana tarımına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirerek, gerek Adana tarımının gerekse kurumlar arası işbirliğinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamanın öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

TAYEM Müdürü Emin Tepeli ise, Çukurova Üniversitesiyle yapılan işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay grupları oluşturularak ve ön bilgilendirme yapıldı. Çalıştay, gruplarının raporlarının sunumu ile son buldu.