Kültür Sanat

...

Doç. Dr. Candeğer “Atatürk’ün Hastalığı ve Vefatı”nı Anlattı

Doç. Dr. Candeğer “Atatürk’ün Hastalığı ve Vefatı”nı Anlattı

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi konuşmalarının bu haftaki konuğu, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer oldu. Doç. Dr. Candeğer, “Atatürk’ün Hastalığı ve Vefatı”  başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi. 

Vefatının 83. yıl dönümü dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına yer veren Doç. Dr. Candeğer, Atatürk’ün 1881’de Selanik’te Ahmet Subaşı Mahallesi’nde, üç katlı orta halli pembe bir evde doğduğunu söyledi. Ulu Önder’in babası Ali Rıza Efendi'nin babası olan Hafız Ahmet Bey’in, Aydın-Söke’den göç edip Selanik’e yerleştiğini belirten Doç. Dr. Candeğer, annesi Zübeyde Hanım'ın babası Feyzullah Hacı Sofular’ın ise Karaman-Konya’dan Makedonya’ya ve 1810’da Vodina-Sarıgöl’den Selânik yakınlarındaki Lankaza Kasabası’na göç ettiğini ifade etti. 

Öğrenim Hayatı, Hastalığı ve Zaferleri

Atatürk’ün öğreniminden de bahseden Doç. Dr. Candeğer, Mustafa Kemal Atatürk’ün Haziran 1887’de Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi'nde öğrenime başladığını ve babasının isteği ile ilkokulu Selanik’te Şemsi Efendi Mektebi’nde okuduğunu söyledi. Konuşmasında Ulu Önder’in öğrenim hayatını ve kazandığı zaferleri ayrıntılı olarak anlatan Doç. Dr. Candeğer, Atatürk’ün hayatı boyunca geçirdiği sıtma, böbrek hastalığı, kalp krizi vb. hastalıklardan da söz etti.

Atatürk’ün 12 Kasım’da bedeninin tahnit edildikten sonra Dolmabahçe Sarayı’nın kapılarının halka açılarak 7 gün boyunca halkın katafalkın önünden akıp geçtiğini hatırlatan Doç. Dr. Candeğer, 16 Kasım’da, Türk bayrağına sarılmış ve başında silâh arkadaşlarının nöbet tuttuğu mukaddes naaşının özel bir katafalk üstüne ve Dolmabahçe Sarayı’nın büyük kabul salonuna konulduğunu söyledi.

Türk halkının, 3 gün 3 gece Atatürk’ün önünden gözyaşları ile geçen bir insan seli oluşturduğunu hatırlatan Doç. Dr. Candeğer, milletin ulu önderine karşı duyduğu saygı, minnet ve bağlılığını vurguladı.

Toplantı sonunda Doç. Dr. Ümmügülsüm Candeğer’e katkı ve katılımlarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik  tarafından plaket takdim edildi.