Bilim

...

Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği ve Gümrük Birliğinin Güncellenmesi Konferansı Düzenlendi

Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği ve Gümrük Birliğinin Güncellenmesi Konferansı Düzenlendi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) tarafından gerçekleştirilen Jean Monnet modüle “Turkey İn or Out=EU” konferans dizisi III kapsamında Türkiye-Avrupa Birliği Gümrük Birliği ve Gümrük Birliğinin Güncellenmesi Toplantısı gerçekleştirildi.

 

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıya Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel,  Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, akademisyenler sanayiciler ve öğrenciler katıldı.

Jean Monnet modülü “Turkey İn or Out=EU” Koordinatörü, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asli Bilgin açılış konuşmasını yaparak proje hakkında bilgi verdi.

Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise son dönemde ülkemizin de üçüncü ülkelerle Gümrük Birliği’nden daha geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşmaları müzakere etmeye başladığını ifade ederek, en önemli ortağımız olan Avrupa Birliği ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizi bu yeni akımlar çerçevesinde geliştirmemizin birçok açıdan önemli olduğunu söyledi.

Kıvanç sözlerine şöyle devam etti;

“Pandemi döneminde ülkemiz Uzak Doğu ülkelerine göre Avrupa’ya en yakın bir üretim üssü olduğunu kanıtladı. Avrupalı tedarikçilerde Türkiye gibi yakın üretim merkezlerinden tedariklerini yapmak istiyorlar. İşin bu boyutunu da düşündüğümüzde Türkiye – Avrupa Birliği ile imzaladığı Gümrük Birliği Kararı’nın revize edilmesi büyük önem taşıyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesini Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif bir gündem için fırsat, kilit bir unsurdur.”

 

Rektör Prof. Dr. Tuncel: “Gümrük Birliği Avrupa Birliği Yolculuğumuzda Önemli Bir Kilometre Taşı Niteliğinde”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel de insan ve doğal kaynak zenginliğini araştırma-geliştirme ve eğitim faaliyetlerine yansıtarak dünyada tanınan öncü bir üniversite olmak vizyonu ile hareket eden Çukurova Üniversitesinin temel değerlerinden bir tanesinin de ulusal, bölgesel sorunlara ve sosyoekonomik gelişmeye yönelik araştırmalar yürütmek olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Tuncel bu amaçla iç ve dış paydaşların görüşlerini de alarak yapılan bu araştırmaların sonuçlarını ulusal ve uluslararası düzeyde insanlık yararına sunmanın öne çıkan hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü;

 

“Araştırma-geliştirme faaliyetlerimizdeki temel stratejimiz; paydaşların ihtiyaç ve görüşleri alınarak, topluma fayda sağlayacak, bölge ekonomisine destek verecek ve eğitim-öğretim süreçlerine öğrencileri de aktif olarak dahil edecek şekilde genişletmektir. Avrupa Birliği'nin 2019 yılında ortaya koyduğu temel hedeflerinden biri olan Yeşil Mutabakatla da uyumlu olarak Çevre ve Enerji konusu başta olmak üzere Tarım ve Gıda, Sağlık ve Bölgesel Kalkınma konuları öncelikli araştırma alanlarımız olarak tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, toplam 38 adet araştırma ve uygulama merkezinin faaliyet gösterdiği Üniversitemizde, merkezler dışında güçlü ve deneyimli kadroya sahip akademik birimlerle Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Proje Geliştirme ve Koordinasyon Birimi, Çukurova Teknokent ve Çukurova Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Nihai hedefi tam üyelik olan Avrupa Birliği yolculuğumuzda önemli bir kilometre taşı niteliğine haiz Gümrük Birliği’nin modernizasyon ihtiyacı ve yöntemlerinin ele alınacağı bu konferans, sadece Adana ve bölgemiz değil aynı zamanda bir üst ölçekte ülkesel hedeflerimizi de doğru belirlememize hizmet etmektedir. Emeği geçenleri kutluyorum.”

 

Açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Dr. Kerem Öncü Moderatörlüğünde Prof. Dr. Belgim Akçay, “Dünden bugüne Türkiye- Avrupa Birliği Gümrük Birliği”, Doç. Dr. Sait Akman “Türkiye Avrupa Birliği Gümrük Birliğinde Reform Süreci ve Ötesi”, Bahar Güçlü ise “Türkiye Avrupa Birliği Gümrük Birliğinin Güncellenmesi” konusunda sunumlarını gerçekleştirdi. Konferans soru cevap bölümüyle son buldu.