Kampus

...

“Adana’da Kadın Olmak” Çukurova Üniversitesinde Konuşuldu

“Adana’da Kadın Olmak” Çukurova Üniversitesinde Konuşuldu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Çukurova Üniversitesinde Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADAUM) ve Spor Bilimleri Fakültesi ile Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi iş birliğinde “Adana’da Kadın Olmak” paneli düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin bugün dünyadaki en yaygın ve yıkıcı insan hakları ihlallerinden biri olduğunu söyledi.

 

Mithat Özhan Amfisi’nde gerçekleştirilen panelin açılışına Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, KADAUM Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Dinç, Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldız, Kent konseyi Başkanı Haşmet Biçer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin bugün dünyamızdaki en yaygın ve yıkıcı insan hakları ihlallerinden biri olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konusunda İş Birliğine Hazırız”

Kadına yönelik şiddetin azaltılmasının okul öncesinden itibaren verilecek eğitimlerle mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tuncel, kız çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alınmaması, küçük yaşta evliliklerin engellenmesi, erkek çocuklarının şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarının arttırılması ile ancak bu toplumsal yaranın tedavi edilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Tuncel şöyle devam etti;

“Bu bağlamda eğitim, öğrenim, farkındalığın artması, kendine güvenin gelişmesi, seçeneklerin çoğalması, kaynaklara erişimin arttırılması, cinsiyete dayalı ayrımcılık ve eşitsizlik içeren kurumların ve yapıların dönüştürülmesi için çalışmaların yapılmasında öncülük etmemiz gerekiyor. Kadınların güçlenmesi, kadınların kendi hayatları üzerinde güç ve kontrol sahibi olmaları ve stratejik seçimler yapma yeteneklerini kazanmaları sürecidir. Gerek iş yaşamı zorlukları gerekse işten kalan zamana bir hayat sığdırma çabası kadınların yükünü arttırmaktadır. Bu yükü azaltmak, kadının nitelikli kariyer ve istihdam olanağını bulmasını sağlamak, toplumda ve iş dünyasında statülerini güçlendirmek için destek mekanizmalarını geliştirmek üniversitelerin üzerinde durması gereken en önemli konular arasındadır. Çukurova Üniversitesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede koruyucu ve önleyici mekanizmaları daha etkin hale getirmek için tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya her zaman hazır olduğumuzu da burada bir kere daha ifade etmek istiyorum.”

 

Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Prof. Dr. Emel Yıldız, Kent Konseyi Başkanı Haşmet Biçer ve KADAUM Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan da birer konuşma yaparak, tüm dünyanın ortak sorunu olan kadınlara yönelik şiddetin blançoları, sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili görüş belirttiler.

 

“Adana’da Kadın Olmak” Paneli Sonrası Çalıştay Düzenlendi

Açılış konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü ÇÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Pervin Bilir’in yaptığı panelde, Çiftçi Nur Özkan, Adana Organize Sanayi Bölgesi Kadın Platformu Başkanı Ayça Çelik, Banka Müdür Eren Erdem ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Kamuran Yerden panelist olarak yer aldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliği açılışı sonrası soru cevap kısmına geçilirken program Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’ndeki çalıştay ile son buldu.