Küresel ısınmanın tarımsal üretime etkisini azaltmak için düzenlenen 'İklim Değişikliklerinin Bitkisel Üretime Etkileri Toplantısı'nın beşincisi Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Mithat Özsan Amfisi’nde yapılan toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, akademisyenler, iş sektörü temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova'nın dünyanın en önemli ovalarından biri olduğunu belirterek, "Çukurova'yı iklim değişikliği etkilerine karşı hazırlamak bizim için çok önemli" dedi. Küresel iklim değişikliği ile ilgili bilimsel kanıtların her zamankinden daha güçlü hissedildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tuncel konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Geleceğimizi Daha Dirençli Bir Şekilde İnşa Etmemiz Gerekiyor”
“Küresel ölçekteki bu öngörülerin, bölgesel-yerel ölçekte etkilerini daha iyi anlamamız, gerekli plan ve önlemleri almamız stratejik önem arz etmektedir. Bugün devam eden bu değişim sürecine yönelik olarak geleceğimizi daha dirençli bir şekilde inşa etmemiz gerekiyor. İklim değişikliğinin en fazla etkileyeceği sektörlerin başında tarım sektörünün olacağı tahmin edilmektedir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalarda iklim değişikliğinin tarımı doğrudan etkileyeceğine yönelik duyulan endişe geçtiğimiz on yılda birçok araştırmayı ve araştırmacıyı bu konuda çalışmaya yöneltmiştir. Bölgemizde de üniversitemiz tarafından özellikle Seyhan Havzasında, Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nün Japon Research Institute of Humanity and Nature ile ortaklaşa yürüttüğü Kanada ve İsrailli araştırmacıların da yer aldığı önemli çalışmalar 2000’li yılların başında yapılmış ve günümüzde de bu tür araştırmalar devam etmektedir.”
“Üniversitemiz Çukurova Çiftçisine Destek İçin Her Göreve Hazır“
“Çukurova’da uzun yıllardır üzerinde çalışılan kapalı-basınçlı sulama sistemine geçiş için altyapı yatırımı, iklim değişikliğine yönelik bölgedeki en önemli adım olacaktır…
Damla ve yağmurlama gibi sık ve denetimli sulama imkânı sağlayan çağdaş sistemlerle türdeş sulama uygulaması, bitkisel verimi yükseltecek, bunun bir sonucu olarak üreticinin geliri en az %50 artacaktır. Aynı zamanda bu sistemlerle; sulama ile birlikte daha etkin ve düşük maliyetle gübreleme yapmak %50 su, % 20-25 enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Geniş ölçekte değerlendirildiğinde, bölgemizde İmamoğlu kapalı su iletim projesi 4,000,000,000 Türk lirasına mal olmaktadır. Ancak, bu projenin sağlayacağı üretim fazlasının yılda 2,000,000,000 Türk lirası ek gelir getireceği hesaplandığında, böylesi bir yatırımın ne kadar hızla kendini amorti edeceği açıkça görülmektedir.
Bu yaklaşım kapsamında konunun bakanlığımızın da gündeminde olduğunu ve önemli bir noktaya geldiğini biliyoruz. Üniversitemizin bu alanda her göreve hazır olduğunu burada özellikle ifade etmek istiyorum.”
“Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyini Kurduk”
“Çukurova Üniversitesi; Islah çalışmaları, bitki sağlığı konusundaki sorunları çözme, toprak etüd ve haritalama, meyve ve sebzelerin mamul ürünlere dönüştürülmesi, su-bitki-verim ilişkilerinin belirlenmesi, sulama ve drenaj planları, ileri teknoloji mekanizasyon uygulamaları, bitki besleme gibi konularda sadece bölgemize değil, GAP Bölgesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kadar uzanan geniş bir coğrafyaya hizmet etmiş ve bundan sonra daha da güçlü bir şekilde hizmet etmeye devam edecektir.
Bu motivasyonla Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyini kurmak üzere çalışmalarımıza göreve geldikten sonra başladık. Kısa sürede birçok toplantı düzenledik ve bizlerle aynı heyecanı taşıyan paydaşlarımızla bu oluşumu başarıyla şekillendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”
“Çukurova’mızı İklim Değişikliği Etkilerine Karşı Hazırlamak En Önemli Görevimiz”
“Ülkemizin ve Dünyanın en verimli ovalarından biri olan Çukurova’nın stratejik öneme sahip tarımsal üretim potansiyelini daha ileri götürmek ve iklim değişikliği etkilerine karşı hazırlamak bizler için çok önemli bir görevdir. Bugün iklim değişikliği etkilerine karşı uyum ve azaltım konusunda alacağımız kararlar ve atacağımız adımların bölgemizin ve güzel ülkemizin geleceğini daha iyi hale getireceğine inanıyorum.
Vali Elban: “Bu Toplantıyla Birlikte Bu Konuda Hızlı Bir Yol Alırız”
Suyun öneminden bahseden Adana Valisi Süleyman Elban, "Bu toplantıyla birlikte bu konuda hızlı bir yol alırız. Bu felaketten an az etkilenerek en az maliyetle en fazla ürünü üretip tarımsal üretimdeki gelir miktarımızı da arttırmış oluruz diye temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Pakdemirli: ”Çiftçimizin Alın Teri Karşılıksız Kalmayacak”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise, "İklim değişikliği ve pandemi süreci, tarım ve gıda piyasalarını önemli ölçüde etkilemektedir. Başta gübre, yem ve enerji olmak üzere birçok emtiada dünya fiyatları artış göstermiştir. Biz tarımsal ürünlerdeki bu artışları, yakından takip ediyoruz. Üreticilerimiz, maliyetlerindeki artıştan endişe etmesin, gönüllerini ferah tutsunlar. Onun için ekmeye, dikmeye ve biçmeye devam etsinler. Çiftçimizin alın teri karşılıksız kalmayacak, mahsulleri maliyetlerinin üzerinde değer bulacaktır. Tarımsal destekler yanında, uyguladığımız alım fiyatları ile her zaman çiftçimizin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi kollayan politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.
Balık Bırakma, Narenciye Hasadı Etkinliğiyle Yatırımlar İncelendi
'İklim Değişikliklerinin Bitkisel Üretime Etkileri Toplantısı'nın ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile protokol üyeleri, Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi’nde bulunan Kayıkhane tesislerinde Seyhan Baraj Gölü'ne balık bırakma etkinliği ile Bahçeşehir Mahallesi’nde bulunan limon bahçesinde hasat etkinliğine katıldı.