Kültür Sanat

...

Adana’nın Kültürel Mirası: Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemek Kültürünün Ortaya Çıkarılması Projesi Tanıtıldı

Adana’nın Kültürel Mirası: Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemek Kültürünün Ortaya Çıkarılması Projesi Tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Diş İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog (Faz- II) Hibe Programı kapsamında Sheraton Otel’de paydaşların katılımıyla sunum düzenlendi. Çukurova Üniversitesinin yürütücü olarak yer aldığı programda Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova Üniversitesinin bilgi birikimlerini ulusal ve uluslararası düzeyde insanlık yararına sunma misyonuna sıkı sıkıya bağlı olduklarını söyledi

 

Projenin açılış törenine Vali Yardımcısı Muzaffer Şahiner, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay, proje yürütücülerinin temsilcileri ve proje ortakları katıldı.

 

Prof. Dr. Tuncel: “Eşsiz Kültürümüzün Bütün Boyutlarıyla Dünyaya Tanıtılmasını Amaçlıyoruz”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel Çukurova Üniversitesinin bilim, teknoloji ve sanat alanlarında, eğitim-öğretim faaliyetleri yürütmek, yüksek nitelikli araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak ve bilgi birikimlerini ulusal ve uluslararası düzeyde insanlık yararına sunma misyonuna sıkı sıkıya bağlı olduklarını söyledi. Bölgenin sosyo-kültürel ve doğal kaynak zenginliklerini araştırma-geliştirme ve eğitim faaliyetlerine yansıtarak dünyada tanınan öncü bir üniversite olmak kadar, yerel değerleri koruyarak evrensel değerlerle bütünleştirmek gibi vizyon ve hedefleri de olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncel konuşmasına şöyle devam etti;

“Bugün açılışını yaptığımız proje kapsamında; medeniyetlerin kavşak noktası olan ve hala ortaya çıkarılmayı bekleyen tarihi ve kültürel değerleriyle eşsiz güzellikteki Adana’mızın güçlü yönlerinden birisi olan yemek kültürü üzerine bir araştırma yürütülmektedir. Projede, daha önce yürüttüğü benzer çalışmalarla tanınan başta Adana Toroslar Federasyonu olmak üzere farklı sivil toplum örgütleri, devletimizin farklı kurum ve kuruluşları ile İtalya’dan sivil toplum örgütü Wigwam Club’ın aktif olarak yer almasından memnuniyet duyuyoruz.  Bu ve benzeri çalışmaların artarak devamını dilerken, ülkemizin saygın üniversitelerinden birisi olan Çukurova Üniversitesi olarak, her aşamada katkı koymaya hazır olduğumuzu bilmenizi isterim. Bugün açılışını yaptığımız ve 2022 yılının Temmuz ayında sona ermesi planlanan projenin hedeflenen sonuçlara ulaşmasını, sürdürülebilir çıktılarıyla toplumumuza katkı sağlamasını dilerken, benzer işbirlikleriyle eşsiz kültürümüzün bütün boyutlarıyla dünyaya tanıtılmasını diliyorum”

 

Projenin Koordinatörlüğü Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları Yürütüyor

Çukurova Üniversitesini temsilen projenin koordinatörlüğü yürüten Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Say, AB hibe desteği alan projenin Adana’da yürütülen diğer gastronomi kapsamlı çalışmalar için de faydalı bir zemin oluşturacağını, Adana’nın kültürel değerlerinin Avrupa’ya tanıtılmasında etkin bir sürecin başlangıcı olacağına inandığını belirtti.

Açılış toplantısında projenin Türkiye tarafındaki STK temsilcisi Adana Toroslar Federasyonu Başkanı Cenap Erol, STK olarak önceki yıllarda yürütüp sonuçlandırdıkları projeler hakkında bilgi verdikten sonra Adana’nın tarihi yemek kültürünün ortaya çıkartılacağı böyle bir proje kapsamında özellikle Çukurova Üniversitesiyle işbirliği yapmalarının etkin sonuçlar üreteceğine inandığını vurguladı.

Projede Çukurova Üniversitesi adında görev alan ve projenin yayım tanıtım çalışma gurubu başkanlığını yürüten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait M. Say ise, yemek kültürünün yaşatılmasının önemini vurgulayıp, zengin Anadolu kültürünün bütün ögeleriyle ortaya çıkartılıp tanıtılmasının bir şekilde dünya barışına katkı sunabileceğini ifade etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel stantları gezerek bilgi aldı. Daha sonra katılımcılarla yöresel lezzetlerin yer aldığı öğle yemeğinde bir araya geldi. Toplantı sunumlarla devam etti.