Kampus

...

Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi Kuruldu

Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi Kuruldu

Çukurova Üniversitesinin, Çukurova Tarımı İle İşbirliği Çalışmaları Devam Ediyor

 

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel‘in, bölgenin en önemli ve stratejik sektörü olan tarımın sorunlarını ele alma konusunda bir süredir devam eden girişimleri meyvesini vermeye başladı. Sanayide olduğu gibi Üniversite-Tarım işbirliğini de kurumsal bir yapıya oturtarak Çukurova çiftçisiyle Çukurova Üniversitesi işbirliğinin sürekli hale gelmesinin amaçlandığı girişimler çerçevesinde, Adana Çiftçiler Birliği ortaklığıyla Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi kuruldu. Konseyde görev alan ’Planlı Üretim’, ‘Bitki Koruma’ ve ‘Sulama’ başlıkları altındaki gruplar çalışmalarını tamamlayarak sonuç raporu yayınladı.

 

Üniversite-Kamu-Çiftçilerden Adana tarımının sorunlarına çözüm önerileri üretmek üzere oluşturulan grup çalışma raporlarının kamuoyu ile paylaşılması için Adana Çiftçiler Birliği ev sahipliği, Çukurova Üniversitesi katkılarıyla “Üniversite – Kamu – Çiftçi İşbirliğinde Adana Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıya Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru, Ayhan Barut, Ayşe Sibel Ersoy, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, DSİ işletme ve Bakım Dairesi Daire Başkanı Dr. Mehmet Uğur Yıldırım, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ve yönetim kurulu üyeleri ile akademisyenler ve Çukurovalı üreticiler katıldı.

 

Rektör Prof. Dr. Tuncel: “Çiftçilerimizi Bu Sürece Dâhil Ederek Birlikte Çalışıyoruz”

“Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliğinde Adana Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu çalışma grupları sonuç raporlarının açıklandığı toplantıda konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel tarımın, toplum sağlığının korunması açısından akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılmasının günümüzün en temel konularından biri olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Özellikle her geçen gün artarak hissetmeye başladığımız iklim değişikliğine yönelik olarak bölgemiz ve ülkemiz tarımını hazırlamak, akılcı çözümler geliştirmek ve en önemlisi bu çözümleri çiftçilerimize aktarmak zaman geçirmeden yapmamız gereken bir görevdir… Bu bilgileri uygulamaya aktarmanın yolunun çiftçilerimizi bu sürece dâhil ederek birlikte çalışmaktan geçtiğini çok iyi biliyoruz.”

 

 “Çukurova ve Ülke Tarımına Katkı Koymak Adına Çalışıyoruz”

“Günümüzün gelişen ve değişen koşullarına, ve çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre bu hizmetleri çeşitlendirerek, kalıcı ve kurumsal bir yapıya kavuşturmak amacıyla Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyini kurmak üzere çalışmalarımıza göreve geldikten sonra başladık…

Kısa sürede birçok toplantı düzenledik ve bizlerle aynı heyecanı taşıyan paydaşlarımızla bugün bu oluşumu başarıyla şekillendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu işbirliğine süreklilik kazandırmak ve bizlerden sonra da bu işbirliğinin bölgemiz ve ülkemiz menfaatleri için devamını güvence altına almak son derece büyük önem taşıyor ve bu bizim ana hedeflerimizden birisidir. Çünkü, tarımsal üretim her koşulda süreklilik gerektirmektedir.”

 

“Çukurova’da uzun yıllardır üzerinde çalışılan kapalı-basınçlı sulama sistemine geçiş için altyapı yatırımı, iklim değişikliğine yönelik bölgedeki şüphesiz en önemli adım olacaktır. Üniversitemizin bilgi ve tecrübesi, bölge çiftçilerimiz ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğiyle ortak girişimlerimizin bölgemiz çiftçilerine katkı sağlamasını, ülkemiz için de bir model oluşturmasını diliyor hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

“Üniversite ve Çiftçi Arasında Bir Kopukluk Var Denir Ama Kimse Adım Atmaz. Fakat Sayın Rektörümüz Bu Adımı Attı”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’in Adana çiftçisine ve tarımına verdiği önemden dolayı teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Tuncel’in Adana tarımı için üniversite olarak her türlü katkıyı koyacaklarını ifade ettiğini vurgulayan Doğru, Prof. Dr. Tuncel’in Adanalı çiftçileri üniversiteye davet ederek bu çalışmaları başlattığını söyledi. Doğru konuşmasına şöyle devam etti:

“Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel öncülüğünde Üniversitemizdeki akademisyenlerle beraber çiftçilerimiz bir toplantı yaptık. Bu toplantıda Adana tarımının öncelikli sorunlarını konuştuk. Sadece Adana tarımı değil Türk tarımının gelmiş geçmiş tüm dönemlerine bakarsanız çözülemeyen birçok sorunlar var. Mevcut sorunlar arasında üretim maliyetleri var. Mesela güncel olarak gübre fiyatları pandemiyle berber aşrı bir artış var pazarda bazı problemler var arz talep de bazı sorunlar var. Biz bunların hepsini bir kenara bırakarak uzun vadeli Adana tarımını daha uzun vadeli düşünerek temel problemler nelerdir? bunların üzerinde çalıştık. Bu toplantımızda bitki koruma, sulama ve planlı üretim üzerinde yoğunlaştık. Ve çalışma grupları oluşturarak sorunları konuştuk. Üretici, akademisyenler ve karar mekanizması olan kamu bürokratları ile sorunları konuşarak çözüm önerileri hazırladık. Senelerdir üniversite ve çiftçi arasında bir kopukluk var denir ama kimse adım atmaz. İşte biz Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel’in başlattığı çalışma neticesinde Üniversitemiz ve çiftçiler olarak bu adımı attık. Ve bundan en büyük faydayı çiftçiler sağlayacak.”

 

Prof. Dr. Kafkas:Adana’mızın Tarımdaki Geleceği İçin Güç Birliği Yapma Zamanıdır.”

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas ise, Adana yüzölçümünün %35’inde yaklaşık 5 milyon dekar alanda tarım yapıldığını ifade ederek “Bu kadar yüksek üretim ile birlikte bazı önemli sorunlarımız olduğu da bir gerçektir. İşte bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla ağustos ve eylül aylarında ‘Sulama’, ‘Bitki Koruma’ ve ‘Planlı Üretim’ olmak üzere 3 ana konu başlığı altında Fakültemizde bir seri toplantılar yaptık. Üniversite-Kamu-Çiftçi birlikteliğimize Sayın milletvekillerimizden ve yerel yönetimlerimizden yüksek seviyede destek bekliyoruz. Çünkü zaman Adana’mızın Tarımdaki geleceği için güç birliği yapma zamanıdır. Çünkü zaman sorunlarımızı ortak akıl ile çözüm bulma ve tek yumruk olma zamanıdır.  Ziraat Fakültesi olarak bundan sonraki süreçte yeni bir yaklaşımla Çiftçilerimizin sorunlarının çözümüne bilimsel katkılarda bulunmayı hedefliyoruz. Fakültemiz Öğretim elemanları ile Ovada bulunan çiftçilerimizi birbirine olabildiğince yakınlaştırmak istiyoruz. Araştırma konularımızın büyük bir çoğunluğunun öncelikle ovada mevcut olan veya gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların çözümüne yönelik olması konusunda kararlıyız.”  dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından raporların sunumuna geçildi. Prof. Dr. Süha Berberoğlu ‘Planlı Üretim’, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Bozan ‘Bitki Koruma’, ve Prof. Dr. Bülent Özekici de ‘Sulama’ konusundaki sonuç raporlarının sunumunu gerçekleştirdi.