Kampus

...

Çukurova Üniversitesinde Topraksız Yetiştirilen Üzümler Hasat Edildi

Çukurova Üniversitesinde Topraksız Yetiştirilen Üzümler Hasat Edildi

 

 

Çukurova Üniversitesinde Topraksız Yetiştirilen Üzümler Hasat Edildi

 

Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) topraksız kültür üzüm yetiştiriciliği çalışmaları devam ediyor. Topraksız yetiştirilen üzümlerin hasadı gerçekleştirilirken, organik tarım anlayışına uygun materyaller ile mücadele ilaçlarının kullanımına özen gösterilerek insan/çevre sağlığı ve gıda güvenliğini önceleyen bir yol izlendiği bildirildi.

 

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Tangolar topraksız kültür üzüm yetiştiriciliği çalışmaları konusunda açıklama yaptı. Akdeniz Bölgesi’nin uygun ekolojik koşulları nedeniyle açıkta ve örtü altında erkenci sofralık üzüm üretimi için en önemli bölge olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tangolar, bölgenin ova kesiminde Yalova İncisi, Trakya İlkeren ve Ergin çekirdeksizi gibi yerli çeşitler yanında Early Sweet, Prima, Early Cardinal, Black Magic ve Victoria gibi erkenci sofralık çeşitlerin önem kazandığını ve bu çeşitlerin yörede Haziran ayının ilk haftalarından itibaren hasat edildiğini bildirdi.

 

1996’dan Günümüze Topraksız Kültür Üzüm Yetiştiriciliği

Prof. Dr. Tangolar, daha erken üzüm elde etmek için kullanılan etkili tekniklerden biri olan örtü altı üzüm yetiştiriciliği çalışmalarının Çukurova Üniversitesinde 1996, Bahçe Bitkileri Bölümü Bağcılık alanında Plastik örtü altında topraksız kültür üzüm yetiştiriciliği çalışmalarının da 2013 yılında başladığını söyledi. Bu çalışmaların Bağ Yetiştirme ve Islahı bilim ekibi ile birlikte Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Ayfer Alkan Torun ile işbirliği içinde yürütüldüğünü ifade etti.

 

Prof. Dr. Tangolar’a göre, çoğunlukla sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan topraksız kültürün sofralık üzüm yetiştiriciliğindeki başlıca avantajları arasında; toprak işleme ve hazırlığına gerek kalmadan üretim yapılması, birim alandan daha yüksek üzüm elde edilebilmesi ve yeni çeşitlerin üretime daha hızlı katılabilmesi ile su kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde suyun ve gübrenin daha etkin ve verimli kullanılması geliyor.

 

Tek Dezavantaj Sera Maliyeti

Topraksız yetiştiriciliğin tek dezavantajının başlangıç sera maliyeti olduğunu belirten Prof. Dr. Tangolar, üreticilerin, yetiştiricilikteki yüksek verim ve kalite ile yüksek fiyattan satış ve nispeten düşük girdi maliyeti avantajıyla başlangıç harcamalarını kısa sürede çıkarabilecekleri ifade ederek, “Topraksız kültür üzüm yetiştiriciliğindeki son çalışmalarımızda yetiştirme ortamı ve besin çözeltisi olarak organik tarım anlayışına uygun sıvı ve katı materyallerin ve mücadele ilaçlarının kullanımına özen göstererek insan ve çevre sağlığı ile gıda güvenliğini önceleyen bir yol izlemeye çalışıyoruz.” dedi.