Kampus

...

Hayata Dair Konuşmalar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel

Hayata Dair Konuşmalar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel

Yapım ve sunumunu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç’in yaptığı “Hayata Dair Konuşmalar” Programının bu haftaki konuğu Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile her yıl başarılı bir kadını konuk eden Radyo Üniversite, bu sene de geleneğini bozmadı ve üniversite eğitim hayatına Çukurova Üniversitesi’nde başlayıp yurt dışında devam eden, başarı dolu akademik kariyerinden sonra, eğitim gördüğü Çukurova Üniversitesi’nin Rektörü olan Prof. Dr. Meryem Tuncel’i program konuğu olarak ağırladı.

 

Programın açılışında Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç konuğuna günün anlam ve önemi hakkında düşüncelerini sordu. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edilmesinin çok önemli olduğunu, her sene buna değinilmesi ve farkındalık yaratılmasının gerektiğini ancak kadınlarımız için her günün Dünya Kadınlar Günü gibi geçmesi gerektiğine inandığını belirtti.

 

Prof. Dr. Ergeç’in konuğuna “Üniversite hayatınıza başladığınız yere Rektör olarak döndünüz, bunu hiç hayal etmiş miydiniz?” sorusunu yöneltmesi özerine, Prof. Dr. Tuncel, “Rektör olmayı hiç hayal etmedim ama kendi alanımda başarılı olmak hayal ettiğim bir şeydi.  Amerika’da Texas Tech Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyordum; tabi bunun öncesinde de birçok birimde sorumluluklar aldım. Önemli komitelerde ve STK’larda başkanlık yaptım. Bir yandan klinik çalışmalarını yürütürken bir yandan da akademik kariyerim ve öğrencilerim için çalışıyordum. Bütün bunlar bana önemli bir organizasyon ve yönetim deneyimi kazandırdı. Hekimlik zaten çok çabuk karar verme ve organize etme yeteneği gerektiren bir meslek” dedi.

Yönetim konusunda tecrübenin önemine de değinen Prof. Dr. Meryem Tuncel, konuşmasına şu sözlerle devam etti, “Yurtdışında kazandığım deneyimi kendi ülkemde faydaya dönüştürmek idealimdi, şimdi bunu gerçekleştirmeye çalışıyorum. Tabi, bütün bu deneyimlerin yanında yöneticilik insanın yapısıyla da ilgili bir konu. Doğanızda liderlik ve rasyonel düşünebilme yeteneğinizin olması gerekiyor. Uzun yıllara dayalı tecrübelerimin bana kazandırdığı çok şeyler var, fakat her konuda kendimi hep bir öğrenci olarak görürüm ve hala öğrenmeye devam ediyorum.”

 

Farklı iki ülke olan ABD ve Türkiye arasındaki eğitim sistemine dikkat çeken Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’e bu konudaki izlenimlerini de sordu. Şartlar ve mevzuatlar arasında derin farklılıkların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tuncel, tespitlerini şu sözlerle aktardı, “Her ikisinin de kendine özgü koşulları var. Ancak, genel olarak bakıldığında her iki ülke eğitim sistemindeki ortak yön; bilinçli vatandaşlar yetiştirilmesini hedeflemeleridir. Amerika’da eğitim sistemi öğrencinin daha bağımsız öğrenmesine göre düzenlenmiş. Bizim de öğrenci merkezli olarak, eğitim ve öğretimi yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla güçlendirmemiz lazım.”

Eğitimin kalitesini arttırmakta akredite olmuş bölümlerin sayısının artması gerektiğine dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, hayatta kendisini başarıya götüren ilkelerinden de bahsetti.

Sky is the limit” yani hiçbir zaman vazgeçme diyen Prof. Dr. Meryem Tuncel, genç nesillere şu tavsiyelerde bulundu: “Meslek hayatımda, kariyerimde olduğu gibi ailemle, dostlarımla ve çalışma arkadaşlarımla olan bağlarımda hep daha iyiyi başarmaya çalıştım. Bu bir hayat anlayışıdır ve süreklilik gerektirir; durma şansınız yok, aynı ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yerinde duran, geriye gidiyor demektir... ileri, daima ileri”.

Programın sonunda Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Dünyada barışa bilime ve insanlığa katkı sağlayan, hayatı güzelleştiren fedakâr kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" ifadeleriyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.