Bilim

...

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanlarından Bir Başarı Daha

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanlarından Bir Başarı Daha

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Berkay Karaca ve Doğu Akdeniz Tarım Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Celile Aylin Oluk’un editörlüğünü yaptığı “Traditional Cheeses from Selected Regions in Asia, Europe and South America” adlı kitap Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda finale kaldı.

 

3 ayrı kıtadan 6 farklı ülkeye ait peynirlerin kayıt altına alındığı “Traditional Cheeses from Selected Regions in Asia, Europe and South America” adlı kitap, uluslararası tanınırlığı yüksek Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda (Gourmand World Cookbook Awards 2021) 150 ülkeden 983 katılım içinden Dairy, Milk and Cheese (mandıra, süt ve peynir) kategorisine seçilen 11 finalistten biri ve Türkiye’yi bu kategoriden temsil eden tek kitap oldu.

 

13 Bölümde 110 Geleneksel Peynir Çeşidi

Yarışmayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, değerlendirme sürecinin devam ettiğini duyurdu. Kitapta Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Brezilya, İran ve Türkiye’deki 16 üniversiteden 37 bilim insanının katkılarının yer aldığını bildiren Prof. Dr. Karaca, 13 bölümde 110 geleneksel peynir çeşidi anlatıldığını ifade etti.

 

Türkiye’nin 7 Bölgesine Ait Peynirler Akademisyenler Tarafından Anlatılıyor

Prof. Dr. Karaca, “Türkiye’nin 7 bölgesine ait peynirlerin akademisyenler tarafından yazıldığı yabancı yayınevinden çıkan ilk kitap olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda kitap sürdürülebilir gıda üretimi ve gastronomi açısından geleneksel peynirlerin gelecek nesillere aktarımının sağlanması için üretim yöntemlerinin, ürün özelliklerinin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal vb.) ve resimlerinin yer aldığı önemli bir bilimsel kaynak niteliğindedir. “ dedi.