Kültür Sanat

...

Dünya Enerji Kullanımına Tarihsel Bir Bakış

Dünya Enerji Kullanımına Tarihsel Bir Bakış

 

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu Tulsa Üniversitesi Mühendislik ve Doğal Bilimler Fakültesi Petrol Mühendisliği Bölümü (Amerika Birleşik Devletleri) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Sarıca oldu.

 

Prof. Dr. Cem Sarıca, “Dünya Enerji Kullanımına Tarihsel Bir Bakış” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

Konuşmasında, “enerjinin tanımı ve biçimleri, enerji kaynakları, dünyadaki enerji kullanımı” vb. konulara yer veren Prof. Dr. Sarıca,  enerjiyi (fizik) “cisim üzerinde çalışmak veya onu ısıtmak için bir cisme aktarılması gereken nicel özellik” şeklinde tanımladı.

Enerjinin bir formdan diğer forma dönüştüğünü, yaratılamaz veya yok edilemez olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıca, enerji birimini “SI (Joule) kW-h, BTU, Calorie” şeklinde sıraladı. Konuşmasına enerji biçimleri hakkında bilgi vererek devam eden Prof. Dr. Sarıca, bu birimleri “Kinetik, Potensiyel, Kimyasal” olarak ifade etti. Enerji kaynaklarından da bahseden konuşmacı, bu kaynakları “birincil, ikincil (dönüşmüş), tükenir ve yenilenebilir enerji kaynakları” olarak sıraladı.

 

“Dünyadaki Enerji Tüketimi İle Nüfus Artışının İlişkili”

İkincil enerji kaynaklarına kömürü, tükenebilir enerji kaynaklarına petrol ve doğalgazı, yenilenebilir enerji kaynaklarına ise rüzgar ve güneşi örnek veren Prof. Dr. Sarıca, dünyadaki enerji kullanımına da değindi. Buna göre dünyadaki enerji tüketimi ile nüfus artışının ilişkili olduğunu belirterek, nüfus arttıkça enerji kullanımının da arttığının altını çizdi.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik konuşma sonrası, canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Cem Sarıca’ya katkı ve katılımlarından ötürü teşekkürlerini sundu.