Bilim

...

Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkilerine Bitki Islahı Proje Pazarından İki Ödül

Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkilerine Bitki Islahı Proje Pazarından İki Ödül

Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanları yaptıkları araştırma ve geliştirme projeleriyle ödül almaya devam ediyor. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yıldız Daşgan ve Prof. Dr. Salih Kafkas yaptıkları projelerle 2 ayrı ödüle layık görüldü.

 

Growthech Uluslararası Tarım Fuarı bünyesinde, Akdeniz Üniversitesi TTO'nun Türkiye genelinde düzenlediği "Bitki Islahı Proje Pazarı" yarışmasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. yıldız Daşgan ve Prof. Dr. Salih Kafkas birincilik ve ikincilik derecelerini elde etti.

 

Prof. Dr. Yıldız Daşgan Kuraklığa Dayanıklı Kavun Projesi İle Birincilik Aldı

Prof. Dr. yıldız Daşgan “Kavunda Kuraklığa ve Fusarium Hastalığına Dayanıklı Nitelikli Hat ve F1 Hibrit Çeşit Geliştirilmesi” projesiyle birincilik ödülünü getirirken Prof. Dr. Salih Kafkas ise ikincilik ödülünü aldı.

Prof. Dr. Daşgan bu projede açık alan ve örtü altı için kuraklığa ve Fusariuma dayanıklı Kırkağaç tipi kavun F1 çeşitleri geliştirildiğini ifade ederek, söz konusu projenin TÜBİTAK tarafından desteklenen bir KAMAG projesinin iş paket olduğunu, proje kapsamında Çukurova Üniversitesi kavun genetik koleksiyonunda bulunan kuraklığa dayanıklı kavunlar ile BATEM’in Fusariuma dayanıklı kavun hatlarının kullanılarak hem kuraklığa hem de fusariuma  dayanıklı 3 adet Kırkağaç tipi F1 çeşit geliştirildiğini söyledi.