İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yürütülen AFAD Gönüllülük Projesi kapsamında Çukurova Üniversitesinde tanıtım toplantısı düzenlendi.
Akif Kansu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Afet yönetiminin herhangi bir evresinde gönüllü olarak rol almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin sürece dâhil edilmesi amacıyla; görev alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle kapasitelerinin arttırılması ve gönüllülük sistemi içerisindeki performanslarının takip edilmesini hedefleyen AFAD Gönüllülük Projesi tanıtım toplantısı saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Prof. Dr. Elekcioğlu: “Afet Bilinci Konusunda Eğitim Şart”
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu yaptı. Prof. Dr. Elekcioğlu Türkiye’nin coğrafi yapısı ve iklim özelliklerinden dolayı doğal afetlere en çok maruz kalan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğun deprem riski olan bölgelerde yaşamakta olduğunu söyledi. Prof. Dr. Elekcioğlu ayrıca sanayi tesislerimizin yüzde 95’inin, enerji santrallerimizin ise yüzde 75’inin bu alanlarda bulunduğuna işaret ederek son yüzyılda ülkemizde aletsel büyüklüğü 5’in üzerinde 120 deprem meydana geldiğini söyledi. Bu depremlerde yaklaşık 84 bin vatandaşımızın kaybettiğimizi hatırlatan Prof. Dr. Elekcioğlu, 200 binin üzerinde vatandaşımızın ise yaralı olarak kurtulduğunu ifade etti. Doğal afet ve depremler konusunda daha duyarlı olunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Elekcioğlu, afet bilinci konusunda eğitimin şart olduğuna vurgu yaptı.
Vali Yardımcısı Aydın AFAD Gönüllülük Projesini Anlattı
Açılış konuşmasının ardından Vali Yardımcısı Mustafa Aydın katılımcılara AFAD Gönüllülük Projesi hakkında bilgi verdi. AFAD Gönüllülerinin afet öncesinde, afet esnasında ve afet sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda (sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma, vb.) yetiştirilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışmasının sağlanacağını ifade ederek böylece toplumun afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirileceğini ifade etti. AFAD Gönüllüsünün, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişiler olduğuna vurgu yapan Aydın, proje İle ilgili hedefleri ise şu şekilde açıkladı;
“Bu programın amacı, Afet ve acil durumlar için AFAD’a destek olacak; yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip gönüllüler kazanmak ve yetiştirmektir. AFAD Gönüllü Eğitim Programı; çevrimiçi eğitimler, yüz yüze eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşmaktadır. Üç modülden oluşan eğitim programıyla (Temel AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı, Destek AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı ve Uzman AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı) seviye seviye AFAD Gönüllülerinin eğitilerek afet farkındalığının artırılması ve afet ve acil durumlar karşısında toplum direncinin artırılmasını hedeflenmektedir.”
Eğitim semineri sonrası Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu Vali Yardımcısı Mustafa Aydın’a katkılarından dolayı plaket takdim ederken, seminere katkı sağlayan daire başkanları ve fakülte temsilcilerine de teşekkür belgesi verildi.