Kampus

...

ÇÜ İletişim Fakültesi ve RATEM İşbirliğinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” Paneli ve Sergi Düzenlendi

ÇÜ İletişim Fakültesi ve RATEM İşbirliğinde “Radyo Televizyon Yayıncılığı ve Telif” Paneli ve Sergi Düzenlendi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), bu yıl on birincisi düzenlenecek yarışma çerçevesinde üniversitelerin katılımıyla ‘Fikri Mülkiyet-Telif Hakları’ ve ‘Radyo ve Televizyon Yayıncılığının Geleceği’ konularını içeren konferanslar serisine Çukurova Üniversitesi’nde devam etti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun katkılarıyla gerçekleştirdiği “Aklıma Bir Fikir Geldi Üniversiteliler Arası İletişim Fikirleri Yarışması” kapsamında, ÇÜ İletişim Fakültesinin ev sahipliğini yaptığı etkinlik öncesi RATEM üyeleri Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti.

Etkinlik öncesi RATEM Yönetim Kurulu Üyeleri, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ı makamında ziyaret etti. Rektör Kibar’la bir süre sohbet eden RATEM üyeleri ardından Çukurova Üniversitesi TEKNOKENT toplantı salonunda gerçekleştirilen panel ve sergi alanına geçti. Toplantıya; Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Yargıtay 19.Ceza Dairesinden Hakim Bülent Savtok, ÇÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy, RATEM Yönetim Kurulu Üyeleri, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şahin Özer, Oyuncu Müfit Can Saçıntı, panelistler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Prof. Dr. Kibar: “Korsanla Mücadele Dünyanın Önemli Bir Sorunu Haline Gelmiş Durumda”

Etkinlik, RATEM'in düzenlediği "Korsanla Mücadele" konulu Aklıma Bir Fikir Geldi yarışmasında geçmişte ödül alan çalışmaların bulunduğu serginin açılışı ile başladı. Ardından panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar “Bilindiği gibi sayısal teknolojilerin hayatımıza hızla girmesiyle birlikte internet ve dijital medya hepimizin yaygın kullanım alanı olmuştur. Bu durum bilgiye erişimde önemli imkânlar sağlamakla birlikte bazı riskleri de beraberinde getirmiş, yaratıcı endüstriler ve üretilen eserlerin içerikleri bakımından etki eder hale gelmiştir. Bu nedenle korsanla mücadele de bugün dünyanın da çok önemli bir sorunu haline gelmiş durumdadır. RATEM bu noktada düzenlediği paneller ve yarışmalarla önemli bir işlevi yerine getirmektedir.” dedi.

 

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy yaptığı açılış konuşmasında 80’e yakın ilde radyo ve 71 ilde TV kuruluşu olduğunu belirterek RATEM çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Gürsoy, ev sahipliğinden ötürü Çukurova Üniversitesi’ne teşekkür etti.

 

Panelde Telif Hakları Tüm Boyutuyla Konuşuldu

Panelin ilk konuşmasını Yargıtay 19.Ceza Dairesinden Hâkim Bülent Savtok yaptı. Savtok, gelişmişlik düzeyi ile fikri mülkiyet hakkı ilişkisi hakkında bilgiler vererek, telif haklarını da kapsayan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eseri Kanunu’nu anlattı.

Oyuncu Müfit Can Saçıntı, sanatçıların telif hakları konusunda yaşadıkları sıkıntılardan bahsederek bu konudaki beklentilerini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Uzmanı Uğur Tekerci ise 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkında bilgiler vererek İktibas ve İntihal konularını detaylarıyla sunum eşliğinde anlattı.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Özge Yenice Ceylan telif haklarının neler olduğunu detaylıca dile getirdi. 

RATEM Yönetim Kurulu Üyesi Efsun Tekyeten de konuşmasına bu programın Adana’da yapılmasının önemini anlatarak başladı. Aynı zamanda Radyo Seyhan’ın da yönetim kurulu başkanlığını yapan Tekyeten, telif haklarının kimleri ilgilendirdiği konusunda geniş bilgilendirme yaptı.

Sunumların ardından soru-cevap bölümü ile devam eden panel, Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç’in panelistlere teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından son erdi.