Erasmus+ Programının tanınırlığını ve Erasmus+ projelerinin görünürlüğünü artırmak amacıyla 2017 yılından bu yana Ekim ayı içerisinde tüm Avrupa ülkelerinde ve Erasmus programına katılan ülkelerde düzenlenen Erasmus Günleri (Erasmusdays) etkinlikleri kapsamında Çukurova Üniversitesinde 11. Erasmus Günü kutlandı.
2004 yılında Türkiye’nin ilk pilot proje üniversiteleri arasında yer alarak Erasmus programlarına katılmaya başlayan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), programa başladığından itibaren 3000’den fazla yararlanıcıyı yurt dışına gönderdi. ÇÜ Dış İlişkiler Biriminin koordinatörlüğünde düzenlenen 11. Erasmus Günü kapsamında 9 ülkeden 17 Erasmus öğrencisi ülkelerini ve üniversitelerini tanıttılar.
ÇÜ Tıp Fakültesi Hipokrat Konferans Salonu’nda yapılan program, Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan’ın açılış konuşması ve Erasmus Kurum Koordinatörü Semra Sadık Krupka’nın sinevizyon eşliğindeki Erasmus programları tanıtımı ile başladı. Etkinlikte ÇÜ Dış İlişkiler Birimi yetkililerinin yanı sıra Adana Alparslan Türkeş Bilim Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kurtaran, Dış İlişkiler Birim Başkanı Doç. Dr. Adem Polat ve Erasmus program sorumluları, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Dış İlişkiler Birim sorumluları öğrencileri ile birlikte katıldı.
Prof. Dr. Arıkan: “Erasmus, Farkındalık Oluşturmak İçin Gerçekleştirilen Bir Program”
Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan yaptığı açılış konuşmasında Erasmus’un, gençlerin farklı ülkeler ve kültürler hakkındaki yanlış algılarının ortadan kalkması ve kültürlerarası dayanışma ortamının oluşturulması ve farkındalıkların geliştirilmesi için hazırlanmış bir program olduğuna değindi. Türkiye’nin 2004 yılından beri bu programın içinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Arıkan, Çukurova Üniversitesinin ise Erasmus programından yararlanan ilk pilot üniversitelerden biri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Arıkan açıklamasına şöyle devam etti;
“Erasmus+ öğrenci öğrenim ve staj hareketliliği, staj konsorsiyum hareketlilikleri, akademik ve idari personel değişimi ve ayrıca AB ülkeleri dışındaki değişimlere olanak sağlayan Uluslararası Kredi Hareketliliği (K107) alanlarında oldukça başarılıyız. Bu nedenle Çukurova Üniversitesi Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri arasında yerini almakta ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından iyi uygulama örneği olarak gösterilmektedir. K107 programı bağlamında AB dışındaki ülkelerle yapılan işbirlikleri ve hareketlilikler yine Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. 2019 yılında üniversitemiz Türkiye’nin en büyük üçüncü bütçesine sahip oldu. Bu günün asıl önemi ise hem yabancı öğrencilerle yükseköğretim dayanışmasını geliştirmek, hem de ÇÜ öğrencilerine Avrupa üniversiteleri hakkında bilgiler sunarak faydalanabilecekleri programalar hakkında farkındalık oluşturmaktır.”
Daha sonra Erasmus Programına dahil olan öğrencilerin sunumlarına geçildi ve öğrenciler kendi ülkeleri ve üniversiteleri hakkında katılımcılarla bilgi paylaşımında bulundu. Etkinlik anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.